Prijsvergelijking Jaguar F-Type Coupé

0

Jaguar heeft de F-Type een upgrade gegeven. De Britse sportauto, waarvan de verkoop later dit kwartaal start, is voortaan voorzien van een zeer modern Touch Pro multimediasysteem en een functie om voertuigdata te combineren met GoPro HD video’s via de ReRun app.

De facelift van de F-Type kenmerkt zich door een nieuwe voorbumper en koplampen met volledige LED technologie. De units hebben als vanouds herkenbare J-Blade dagverlichting. Nieuw is dat deze voortaan ook dienst doet als richtingaanwijzer.

Via zogeheten Adaptive Front Lighting kan er bij de nieuwe LED koplampen gekozen worden uit 4 lichtmodi: City, Country, Motorway en Bad Weather. Volgens Jaguar is er daardoor altijd sprake van optimaal zicht. Ook de achterlichten profiteren van LED techniek en hebben voortaan donkere, verduisterde lenzen. Dit zou de F-Type een agressievere uitstraling moeten geven.

De vernieuwde F-Type is tijdelijk (namelijk één jaar lang) leverbaar in 400 pk sterke V6 Sport compressoruitvoering. Een 8-traps automaat is standaard, net als een mechanische sper achter, krachtigere remmen en een opgewaardeerd onderstel. Vierwielaandrijving is een optie. De extra’s op de 400 Sport bestaat verder uit Configurable Dynamics, waarmee de instellingen van het gaspedaal, transmissie, besturing en dempers te configureren zijn. Het uiterlijk van de 400 Sport worden gekenmerkt door 20-inch Dark Satin Grey velgen en de nodige badges. Ook in de cabine. Verder is het interieur afgewerkt met contrasterend gele stiksels. Er kan worden gekozen uit 3 lakkleuren: Indus Silver, Santorini Black en Yulong White.

De sportieve en luxueuze R-Dynamic versie verrijkt ook de uitrustingladder. Deze uitvoering kan worden gecombineerd met de 340 pk en 380 pk versies van de 3,0 liter V6 compressormotor. De R-Dynamic versie beschikt over lichtmetalen velgen in een afwijkend design en Gloss Black elementen in onder meer de voorbumper, de diffusor achter en op de zijschorten.

Nieuwe, dunnere sportstoelen met een van magnesium vervaardigd frame resulteren in meer dan 8 kilo gewichtsbesparing. De zetels bieden volgens Jaguar meer steun, hetgeen met name welkom is als er hard over een bochtig traject wordt gejakkerd. Door het nieuwe stoelontwerp kan de rugleuning 5 centimeter verder naar achter worden gekanteld dan voorheen. Dat resulteert in een lagere zitpositie én meer beenruimte.

Jaguar levert de stoelen in 2 versies: Sport en Performance. De gewone F-Type en de in de vorige alinea genoemde R-Dynamic uitvoering zijn standaard uitgerust met het eerste type. De Performance stoelen, met meer detaillering en nadrukkelijker geaccentueerde zijranden op schouderhoogte, zijn standaard in de 400 pk sterke Sport versie, de R en de SVR. De Siena Tan lederoptie, voorheen exclusief gereserveerd voor de SVR uitvoering, is nu ook beschikbaar voor alle andere versies. Het interieur van de gelifte F-Type kenmerkt zich verder door nieuwe chroom- en aluminiumdetails en is leverbaar in nieuwe kleurencombinaties.

Nieuw in de lijst met rij hulpsystemen is een semi-automatische parkeerhulp functie die volgens Jaguar speciaal ontwikkeld is om parallel parkeren in zelfs de krapste vakken sneller en makkelijker te maken. Als de F-Type een mogelijke parkeerplaats passeert, meten ultrasone parkeersensoren de beschikbare ruimte. Bij een ‘match’ klinkt er een signaal en neemt het systeem de besturing over zodra de bestuurder een knop heeft ingedrukt en de achteruitversnelling heeft ingeschakeld. De bestuurder hoeft alleen gas te geven en te remmen. Het systeem biedt ook hulp tijdens het verlaten van de parkeerplaats.

Elke uitvoering van de F-Type is voortaan uitgerust met een nieuw, supersnel Touch Pro multimediasysteem met 8,0-inch touch screen, intuïtieve tabletachtige bediening, slimme navigatiefuncties (waaronder het delen van de aankomsttijd met vrienden), internetdiensten zoals actuele weer & verkeersinformatie en een slimme Spotify app die zelf afspeellijsten voorstelt. Touch Pro heeft verder een supersnelle 60 GB SSD schrijf. Het systeem biedt volgens Jaguar ook een uitstekende geluidskwaliteit. Er is keuze uit 2 geluidsinstallaties, die beide door Meridian speciaal zijn ontwikkeld voor de F-Type. Het standaard systeem heeft 10 speakers, terwijl het optionele Surround Sound er 12 heeft.

Een primeur in de auto-industrie is dat de bestuurder in de F-Type HD beelden van een GoPro camera via de ReRun app kan combineren met voertuigdata zoals snelheid, geselecteerde versnelling, rem &G krachten en de stand van het gaspedaal. De bestuurder verbindt een smartphone draadloos met een GoPro camera en via een USB kabel met het multimediasysteem. Daarna wordt alle voertuigdata automatisch naar de ReRun app geladen, waardoor GoPro beelden direct worden voorzien van (volgens Jaguar) handige en nuttige informatie. De bestuurder kan de HD video downloaden op een smartphone en delen via sociale media. ReRun is in alle F-Type uitvoeringen compatibel met InControl Apps, iOS apparaten en met GoPro Hero5 Black, Hero5 Session, Hero4 Black en Hero4 Silver camera’s.

Jaguar Lotus Nissan
F-Type Coupé Evora 370Z
340A S
99.210 euro 95.751 euro 97.950 euro
Jaguar Lexus Porsche
F-Type Coupé RC 911 Coupé
380 R-Dynamic F Carrera S
132.610 euro 134.305 euro 135.500 euro
Jaguar BMW Chevrolet
F-Type Coupé i8 Corvette
400A Sport AWD Stingray
142.010 euro 142.169 euro 149.500 euro
Jaguar Mercedes-AMG Nissan
F-Type Coupé GT GT-R
550A R Black Edition
165.440 euro 159.495 euro 165.900 euro

De vernieuwde F-Type is leverbaar vanaf 99.210 euro. Voor dit bedrag levert Jaguar de sportwagen als 340 pk sterke (naamloze) coupéversie met 8-traps automaat. Met handgeschakelde 6-bak bedraagt het factuurbedrag 113.310 euro. De upgrade naar 380 pk betekent dat u dan 127.710 euro bij de Jaguar dealer dient af te rekenen. Wordt dit laatste bedrag u te gortig, maar wilt u wel perse die 380 pk, dan kunt u opteren voor de automaatuitvoering. Die kost 115.510 euro. Deze motor/bak combinatie kan ook worden gecombineerd met vierwielaandrijving. Jaguar rekent in dat geval 125.410 euro.

De R-Dynamic uitvoering kost als Coupé met 340 pk en handbak 118.210 euro. Voor de 380 pk variant rekent Jaguar 132.610 euro. U bent goedkoper uit als u de F-Type R-Dynamic met automaat bestelt. Deze 340 pk versie kost vanwege de lagere CO2-uitstoot ‘slechts’ 104.110 euro). Met de 380 pk variant onder de motorkap gaat het om 120.410 euro. De R-Dynamic uitvoering is ook leverbaar met vierwielaandrijving. Voor deze 380 pk sterke automaatversie rekent Jaguar 130.310 euro.

De tijdelijk leverbare 400 Sport kost (met automaat) als Coupé 132.310 euro indien u louter achterwielaandrijving voldoende vindt, of 142.010 euro indien u prijs stelt op een ‘AWD’ badge. De F-Type Coupé is er (tijdelijk) ook als British Design Edition. Die is standaard voorzien van de 380 pk versie van de V6 compressormotor en de 8-traps automaat. De prijs bedraagt 130.000 euro. Voor de vierwiel aangedreven versie vraagt Jaguar 139.880 euro.

Bij de 550 pk sterke 5,0 liter V8 automaatuitvoering van de F-Type Coupé zijn de prijzen 165.440 euro (achterwielaandrijving), 180.810 euro (idem, maar dan als AWD) en 204.310 euro (SVR, 575 pk, automaat en vierwielaandrijving).

Reageren is niet mogelijk.