Instapprijs vernieuwde Toyota Yaris bekend

0

Toyota heeft de instapprijs van de vernieuwde Yaris, die in maart op de autosalon van Genève zijn publieksdebuut beleeft, bekend gemaakt. Die is gelijk aan de prefacelift editie: 14.495 euro. De Yaris is nu standaard voorzien van TSS (Toyota Safety Sense): een pakket actieve veiligheidssystemen. Het omvat Autonomous Emergency Braking, Lane Departure Warning, Automatic High Beam en Road Sign Assist.

De vernieuwde Yaris oogt door een serie designingrepen breder en lijkt dichter boven het asfalt te liggen. De krachtiger look wordt onderstreept door de combinatie van voorbumper, koplampen en een bredere, trapeziumvormige 3D-look-grille. LED dagverlichting is geïntegreerd in de koplampen en loopt door in chromen accenten.

De nieuwe LED achterlichtunits zijn geïntegreerd in de achterklep en geven de Yaris vanwege de horizontale vorm een sterkere uitstraling. Er is keuze uit nieuw vormgegeven 15- en 16-inch (lichtmetalen) velgen. Verder zijn er 2 verse tinten carrosseriekleuren: Hydro Blue en Lava Red. De nieuwe Design uitvoering kent opvallende Fire Red accenten voor het in & exterieur.

De focus van het interieurdesign lag op een frisse, modernere look met nieuwe materialen en een verbeterde ergonomie en human-machine interface (HMI). Het instrumentarium bevat een duidelijker afleesbaar 4,2-inch TFT kleurendisplay voor de weergave van belangrijke rij gegevens zoals het verbruik (vanaf Aspiration). De bediening hiervan gebeurt vanaf het stuurwiel dat voortaan voorzien is van pianolak zwarte accenten. Andere wijzigingen zijn de ventilatieopeningen met trendy propellerdesign, blauwe instrumentenverlichting en een meer gestroomlijnde bediening van het multimedia touch screen, waaronder nieuwe gebruikersvriendelijkere bedieningstoetsen.

Wie de Yaris Bi-tone kiest met een chique zwart gelakt dak, zwarte raamstijlen en deels zwarte voorzijde, krijgt een interieur waarvan de kleur is afgestemd op die van de carrosserie, zoals blauw met blauw/zwart of grijs met brons/zwart. Deze interieurkleuren komen terug in het dashboard, deurpanelen en stoelen. Nieuwe Executive en Premium uitvoeringen bieden een extra luxe interieur met onder meer halflederen bekleding.

De vernieuwde Yaris wordt ook leverbaar met een geavanceerde 1,5 liter VVT-iE viercilinder benzinemotor. Die volgt de 1.3 unit (99 pk en 125 Nm) op. De 1,5 liter motor is 12 procent zuiniger en 10 procent krachtiger (111 pk) Het maximumkoppel ligt met 136 Nm bij 4.400 toeren een stuk hoger. Hiervan is 118 Nm al vanaf 2.000 omwentelingen beschikbaar. De snelle respons van de koppelrijke, atmosferische motor geeft de bestuurder volgens Toyota meer rij comfort en rij plezier. Voor de in de inleiding genoemde instapprijs krijgt u overigens de 1,0 liter driecilinder uitvoering met 69 pk.

De vernieuwde Yaris wordt ook weer leverbaar als efficiënte hybride: nog steeds (in de praktijk) de zuinigste auto in zijn klasse. Deze uitvoering is, door diverse vernieuwingen aan motorsteunen en schokdempers, nog stiller geworden. De elektrische stuurbekrachtiging geeft meer gevoel en communiceert directer met de bestuurder. De Yaris Hybrid is uniek in zijn segment en met een CO2-uitstoot van slechts 75 gram/km nog altijd onovertroffen.

Toyota brengt van de vernieuwde Yaris ook een gespierde ‘hot hatch’ versie uit, geïnspireerd op de WRC rallyuitvoering. De 3-deurs sportuitvoering krijgt een 1,5 liter benzinemotor met een vermogen van meer dan 210 pk. Toyota wist al in de eerste WRC rally van dit seizoen, in Monte-Carlo, een podiumplek te pakken.

Reageren is niet mogelijk.