Vermakelijk: Kia Stinger GT

0

GetestDe nieuwe Stinger GT

ModelKia Stinger GT

Modeljaar2017

RecensieEen verfrissend alternatief voor bijvoorbeeld de afstandelijk rijdende Audi A5 Sportback.

Waarom de korte test?

In de zogeheten populaire prijsklassen heeft Kia zijn zaken goed voor elkaar. Afgelopen maand wist het merk in Nederland zelfs een podiumplaats te bemachtigen, achter Opel maar vóór Peugeot en Renault. Ook elders in Europa zit Kia in de lift. Nu wil de Koreaanse autofabrikant nóg hogerop. Het prijssegment boven dat van de Sorento lonkt. Eerder betrad Kia de hogere regionen met de Opirus. Zonder succes. Daarom gooit het merk het nu over een andere boeg met de Kia Stinger.

Kia Stinger GT 2017

Wat voor auto is de Kia Stinger GT?

De Stinger heeft het formaat van de Audi A7 Sportback en net als dit Duitse premiumproduct 5 deuren. De aandrijving vindt echter op de achterwielen plaats, à la de BMW 3-serie en de Jaguar XE. Met deze modellen wil Kia ook prijstechnisch gaan concurreren. Dit betekent dat de Kia Stinger duidelijk goedkoper wordt dan de genoemde Audi, en dan die andere Duitser waar hij qua aandrijfconcept (en carrosserievorm) sterk op lijkt: de Porsche Panamera.

Kia Stinger GT

De Kia Stinger arriveert eind dit jaar bij de Europese dealers (het is nog niet bekend of de Nederlandse importeur brood ziet in het model). Hij zal dan leverbaar worden in 255 pk sterke 2,0 liter 4 cilinder turbobenzine vorm, als 2.2 CRDi met 200 pk en als GT met dubbel geblazen 3,3 liter V6 benzinemotor. Volgens Kia kan de laatste versie in 5,1 seconden naar 100 km/u sprinten. In alle gevallen is een in eigen beheer ontwikkelde 8-traps automaat standaard.

Kia Stinger GT 2017 cockpit

Is het wat?

Een select aantal autojournalisten mocht in op circuits in Zuid-Korea en Zweden kennismaken met een prototype van de 370 pk / 510 Nm sterke GT uitvoering van de Kia Stinger. Die testlocaties zijn niet representatief voor een finaal oordeel over het nieuwe paradepaardje van Kia, maar er kon zo wel een goede eerste indruk van de sportieve gezinswagen worden opgedaan.

De nieuwe Kia Stinger GT

Zodra je instapt merk je dat de zitpositie prima is en dat de Stinger een ruim interieur heeft met zelfs voor langere volwassenen genoeg beenruimte achterin. De interieurkwaliteit is duidelijk een klasse beter dan bij de andere Kia modellen, alhoewel het niveau van de nieuwe Audi A4/A5 niet gehaald wordt.

Kia Stinger GT in de sneeuw

De V6 motor voelt sterk aan en hangt goed aan het gas, al is het geluid wat zielloos. Ook heeft hij er weinig zin in om meer dan 6.000 toeren te draaien. De automaat schakelt soepel, maar mist de alertheid bij handmatige aansturing van de soortgelijke ZF unit die door merken als Alfa Romeo, BMW en Jaguar wordt gebruikt.

Kia Stinger GT zijvlank

Kia heeft er bewust voor gekozen om de Stinger niet de spijkerharde vering van een sportwagen te geven. Het gevolg is dat hij nogal overhelt. Althans, dan niet volkomen vlak blijft. De Kia Stinger heeft eerder het onderstel van een Grand Tourer dan van een sportsedan. De besturing is direct en scherp. Qua feedback laat de installatie wel wat punten liggen, maar dat maakt de Kia goed met een voorstelbaar en intuïtief te controleren weggedrag. Ondanks zijn forse formaat voelt de Kia Stinger lichtvoetig en goed controleerbaar aan. In Sport modus is het tractiecontrole systeem minder streng en kan je genieten van de speelsheid van achterwiel aangedreven auto’s. De remmen zullen dat nog steeds ingrijpen als het volgens de sensoren te gortig wordt, maar de motor wordt dan niet meer afgeknepen. Het is ook mogelijk om het tractiecontrole systeem helemaal uit te schakelen als je het limited slip differentieel helemaal tot zijn recht wil laten komen.

Aan het stuur in de nieuwe Kia Stinger GT

Kia Stinger GT 2017 testrecensie

80%
80%
Awesome

Hoewel er nog niet getest kon worden hoe de Stinger op de openbare weg rijdt, maakte de kennismaking duidelijk dat in ieder geval de GT uitvoering een verfijnde, snelle en vermakelijk Grand Touring gezinsauto is. Daarmee is het een verfrissend alternatief voor bijvoorbeeld de afstandelijk rijdende Audi A5 Sportback.

  • 8
  • User Ratings (17 Votes)
    7.3

Comments are closed.