Diesel is op zijn retour

0

Het aantal zakelijk gereden dieselwagens neemt flink af. Leasemaatschappij LeasePlan zag het aandeel oliegestookte auto’s in 2016 dalen van 52 procent naar 39 procent. De belangrijkste reden zijn de nieuwe bijtellingregels, aldus de directeur van het bedrijf.

De populariteitspiek onder zakelijke rijders in de afgelopen jaren werd vooral veroorzaakt door aantrekkelijke dieselmodellen in de 14 procent bijtellingcategorie, zoals de Volvo V40 D2 en de Peugeot 308 1.6 BlueHDi. Nu deze categorie wegvalt, is er voor leaserijders minder reden om een dieselauto te kiezen, ook omdat ze vaak een tankpas van de zaak hebben.

De verwachting van Autointernationaal.nl is dat de zakelijke dieselrijder op den duur overstapt naar een volledig elektrische auto. We zijn inmiddels een beetje gewend aan de infrastructuur en het rijden met elektrische auto’s en er komen veel meer modellen op de markt met een lagere aanschafprijs met een hogere actieradius, zoals de Opel Ampera-E en de R90 uitvoering van de Renault Zoe.

Stekkerhybride modellen, oftewel deels elektrische auto’s, hebben evenwel sterk aan populariteit ingeboet. Door een verdubbeling van het bijtellingtarief van 7 naar 15 procent vorig jaar, en nu naar 22 procent, hebben dit soort modellen hun aantrekkingskracht compleet verloren.

Leasebedrijven doen echter goede zaken in het particuliere segment. En opvallend: de populairste modellen van LeasePlan Nederland in 2016 waren benzineauto’s: de Hyundai i10, de Opel Corsa en de Volkswagen Passat GTE. Het bedrijf ziet grote kansen om de markt van private lease uit te breiden. Afgelopen jaar steeg het aantal contracten met 28.000 naar 64.000.

Diesel lijkt daarentegen niet meer te redden. Dat komt ook door nieuwe en strengere milieuzones. In Europa is Duitsland op dit terrein koploper. Daar mogen zelfs nog jonge diesels binnenkort niet meer overal rijden. Wie nog maar 2 jaar geleden een diesel kocht, loopt het risico vanaf 2018 op smogrijke dagen Stuttgart niet meer in te komen. De Zuid Duitse stad, de thuisbasis van wereldspelers in de auto-industrie zoals Daimler (Mercedes) en Porsche, wil alleen nog de allernieuwste dieselwagens toelaten als er veel fijn stof in de lucht zweeft.

Duitsland gaat daarmee een stap verder dan welk ander land ook. In vele Europese landen en ook Nederland zijn oudere diesels niet meer overal welkom. Maar dat dieselwagens die in 2015 zijn aangeschaft, uit het verkeer worden geweerd, is een unicum. Met de aankondiging eind februari van het strenge rijverbod joeg de regering van Baden-Württemberg, die het besluit had genomen, de kat in de gordijnen. In Duitsland is diesel erg populair en veel dieselrijders vrezen straks alleen nog op hun werk te kunnen komen als zij wéér een nieuwe auto aanschaffen. Hun oude wagen kunnen zij afschrijven. Werkgevers waarschuwen voor een mobiliteitscrisis met ernstige economische gevolgen en adviseren andere maatregelen te nemen, die volgens hen de lucht schoner maken dan het dieselverbod.

De discussie over hogere normen voor het autoverkeer beperkt zich in Duitsland niet tot Baden-Württemberg. Ook andere deelstaten staan op het punt rijverboden in te voeren als er veel smog is. De bestuursrechtbank in Beieren oordeelde woensdag dat München voor het einde van het jaar een plan moet klaar hebben voor het weren van diesels in de binnenstad. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk. Bovendien hebben de Duitse ministers van milieu een klein jaar geleden eerste afspraken gemaakt over een nieuw, blauw milieuvignet. Dat vignet moet in de plaats komen van de groene stickers die sinds 2008 voor alle voertuigen in tientallen grotere steden in Duitsland op alle dagen van het jaar verplicht zijn.

Automobilisten die straks zo’n ‘blaue Plakette’ willen hebben, moeten rijden in een moderne benzinewagen met minstens het Euro3 certificaat of een dieselauto waaraan het Euro 6 label hangt. Voor verreweg de meeste benzinerijders is er geen probleem, de Euro3 standaard werd al in 2000 ingevoerd. Maar de Euro6 normering voor diesels stamt van september 2014 en is pas in september 2015 verplicht geworden voor alle nieuwe auto’s.

Omdat het opwaarderen van de motor naar het Euro 6-niveau technisch niet kan, zit er voor miljoenen dieseleigenaars niets anders op dan een koper te zoeken. Zo’n opkoper, bijvoorbeeld een in Polen, zal weinig geld bieden voor een auto waarmee in Duitsland niet meer kan worden gereden.

De onzekerheid over de toekomst van diesels in Duitsland laat intussen diepe sporen na in de verkoopcijfers. Het Kraftfahrtbundesamt, het agentschap van de overheid voor het wegverkeer, maakte donderdag bekend dat in februari 10,5 procent minder personenwagens met een dieselmotor zijn verkocht dan in de overeenkomstige maand een jaar geleden. Er werden in februari wel meer nieuwe benzinewagens toegelaten, maar het totaal aantal nieuwe personenauto’s in Duitsland kromp toch nog met bijna 3 procent. Het dieselaandeel zakte vorige maand naar 43 procent.

In vergelijking met Duitsland zijn er in Nederland nog maar weinig belemmeringen voor diesels in het verkeer. 13 steden hebben hun poorten intussen gesloten voor verouderde vrachtwagens, maar oudere dieselpersonenwagens zijn overal welkom, behalve in Rotterdam en Utrecht. Amsterdam is nog erg coulant en laat bijvoorbeeld 17 jaar oude dieselbusjes toe, maar doet wel in 2018 taxi’s die op diesel rijden in de ban.

Eén van de moeilijkheden in Nederland is dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer niet centraal bijhoudt aan welke milieunormen auto’s voldoen, zegt Chris van Dijk, beleidsmedewerker bij RAI Vereniging, de belangenorganisatie van fabrikanten in de autosector in Nederland. Van Dijk constateert ook dat er, in tegenstelling tot Duitsland, weinig samenhang is in het milieuzone beleid van de overheden. Er is een harmonisatiewerkgroep opgezet, zegt hij, die moet zorgen voor meer duidelijkheid voor de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs in Nederland.

Antwerpen is een maand geleden gestart met een soepel regime (Euro3) dat vergelijkbaar is met Rotterdam en Utrecht. Brussel start volgend jaar en legt de lat in eerste instantie nog lager, bij Euro2, ingevoerd in 1996, maar wil wel net als Antwerpen stapsgewijs naar Euro6 in 2025. Rome en Parijs houden ook als ondergrens Euro2 aan, Madrid laat de helft van zijn personenautopark stilstaan als een smoggrens wordt overschreden en in Athene mag eveneens slechts om de dag worden gereden. Londen gaat waarschijnlijk vanaf de herfst extra tol heffen bij dieselrijders die niet Euro4 of hoger hebben.

Comments are closed.