Mini Remastered

0

David Brown Automotive, met dezelfde initialen als de beroemde DB modellen van Aston Martin, bracht in 2014 al eens een hommage aan de originele DB5 / DB6: de Speedback GT met de Jaguar XK als donormateriaal (5,0 liter V8, 517 pk, 0-100 km/u in 4,6 seconden). Inmiddels heeft Brown ‘Project 2’ klaar: de Mini Remastered.

Het betreft (optisch) de oer Mini maar dan voorzien van moderne snufjes en een aanzienlijk hogere bouwkwaliteit. In tegenstelling tot de Speedback GT gebruikt Brown voor de Mini Remastered de originele Mini als basis. Logisch, want er is eigenlijk geen andere auto die als donor kan dienen. Voordeel is bovendien dat die originele Mini in grote aantallen geproduceerd is en zodoende nog volop verkrijgbaar is. Het vinden van donormateriaal is dus niet moeilijk.


Het basismateriaal voor de Mini Remastered stamt dus van vóór het jaar 2000, maar dat betekent niet dat het ouwe meuk is. De originele Mini is compleet gestript en vervolgens weer opgebouwd met nieuwe onderdelen. Het koetswerk wordt daarbij van veel van diens zichtbare sluitnaden ontdaan, het onderstel en het chassis worden versterkt plus stijver en de originele 1.275 cc motor wordt met een serie ingrepen de helft krachtiger. Dat betekent dat de Mini Remastered tussen de 90 en 100 pk kan opwekken. De ophanging is eveneens verfijnd, de is geluidsisolatie beter en de remmen zijn gemoderniseerd.


Aan de binnenzijde gaat de upgrade verder. Er wordt door Brown veel extra geluidsisolatie aangebracht en het interieur is met de hand afgewerkt met leder. Zelfs de kofferruimte kan rekenen op zo’n behandeling. Ook is er veel hout en aluminium. De benzinetank is in dezelfde contrasterende kleur uitgevoerd als het dak, LED verlichting doet zijn intrede en de Mini Remastered beschikt zowaar ook over een modern multimediasysteem met Apple Carplay en Android Auto, centrale vergrendeling en Keyless Go.

De Mini Remastered zal voor het eerst in levende lijve te bewonderen zijn tijdens het Top Marques Monaco evenement, dat van 20 t/m 23 april plaatsvindt. Wil je die live kennismaking niet afwachten, dan kan de Mini Remastered ook nu al besteld worden. Een prijs noemt David Brown Automotive niet want dat hangt af van de specifieke afwerkingwensen (‘de klant is koning’). Een koopje zal de Mini Remastered evenwel niet zijn, want in elk exemplaren gaan ruim 1.000 werkuren zitten. Volgens Britse media moeten we rekenen op omgerekend 80.000 euro …

Comments are closed.