Nieuwstelex

0

+++ AUDI maakt grote stappen met de nieuwe A8. De topsedan zal op niveau 3 autonoom kunnen rijden en overtreft daarmee de huidige systemen van Mercedes en Tesla (de laatste fabrikant voorziet zijn auto’s weliswaar al van hardware voor volledig autonoom rijden, maar blijft met zijn software momenteel nog steken op niveau 2). De voorsprong door techniek van Audi betekent dat de bestuurder het rijden geheel aan de auto over kan laten, maar dat de bestuurder wel klaar moet zijn om binnen 8 tot 10 seconden zelf in te grijpen als het systeem daar om vraagt. Even een tukje doen achter het stuur is er dus niet bij. Volgens Audi werkt het systeem tot 60 km/u en alleen op wegen waarbij de rijrichtingen worden gescheiden door een barrière, zoals een vangrail. De nieuwe A8 zal dus zeker niet overal en altijd autonoom kunnen rijden. Daarnaast kent het systeem nog een belemmering die Audi zelf niet kan wegnemen: de wetgeving. Volgens de huidige regelgeving mag ‘niveau 3 techniek’ nog niet in het verkeer gebruikt worden, maar daar komt als het goed is snel verandering in. Meerdere Europese landen zijn hun wetgeving voor zelfrijdende auto’s aan het aanpassen en aangezien alle landen voorop willen lopen met deze nieuwe techniek, zetten ze daar goed tempo achter. +++

+++ De FORD Mustang gaat wereldwijd als warme broodjes over de toonbank en mag zich de populairste sportwagen ter wereld noemen, zo blijkt uit onderzoek van IHS Markit. Vorig jaar meldden zich liefst 150.000 kopers; een toename van 6 procent ten opzichte van 2015. Bijna 45.000 daarvan vonden op de Amerikaanse thuismarkt een eigenaar. De verkoopgroei vorig jaar is vooral te danken aan China, waar de afzet met 74 procent toenam. Sinds de introductie van de huidige generatie Mustang heeft Ford er al 395.000 exemplaren van gebouwd in zijn fabriek in Flat Rock. Daarvan waren 98.000 stuks bestemd voor de export. In Nederland werden vorig jaar 73 exemplaren van de Mustang verkocht. Dat is meer dan een verdubbeling van de 34 registraties in 2015. +++

+++ Elektrisch rijden is niet altijd makkelijk: er moet namelijk wel een LAADPAAL beschikbaar zijn om je auto weer op te laden. Volgens een onderzoek van adviesbureau Over Morgen bleken de gemeenten in 2016 nog onvoldoende te voorzien in het aantal laadpalen, maar daar is verbetering in. Met name grote steden maken momenteel een inhaalslag, meldt Binnenlands Bestuur. In 2017 kun je met je elektrische auto het best terecht in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Van de 30 grootste gemeentes scoren Amersfoort, Emmen, Enschede en Venlo het laagst. +++

+++ LAND ROVER zal het gamma van de Range Rover Velar in september uitbreiden met een SVR versie. Deze sportieve variant in trainingspak krijgt waarschijnlijk de 5,0 liter grote V8 onder de kap. Reken op 550 pk vermogen. De ontwikkeling loopt parallel aan een identiek gemotoriseerde uitvoering van de Jaguar F Pace. Dat is geen toeval, want beide SUV modellen maken gebruik van hetzelfde onderstel. Uiterlijke kenmerken van de Range Rover Velar SVR zijn een aangepaste grille, afwijkende velgen en een grotere achterspoiler. +++

+++ LEXUS gaat binnenkort de nieuwe LC coupé lanceren en heeft daarvoor een grote naam weten te strikken: Mark Ronson gaat de muziek bij de campagne Make Your Mark produceren. De campagne is een vervolg op ‘The Life RX’ met Hollywood acteur Jude Law uit 2015 en sluit aan bij de Experience Amazing positionering die Lexus zegt na te streven. De LC staat centraal in de nieuwe campagne. De Make Your Mark campagne duurt 6 maanden. +++

+++ MAZDA komt met een kleine opfrisbeurt voor de ‘2’. In dit kader zal de B segment hatchback worden voorzien van zogeheten G-Vectoring Control. Daarnaast zijn er aanpassingen aan de vering de besturing. Doel is het weggedrag en het comfort naar een hoger plan te tillen. Uiterlijke kenmerken van de bijgepunte Mazda zijn LED koplampen en nieuwe velgen. Verder wordt de ‘2’ leverbaar met head-up display in kleur. Het interieur is voorzien van extra isolatiemateriaal, nieuwe stoelen en een ander stuur. +++

+++ MEDIAMARKT gaat op 26 april een vliegende auto verkopen. Het betreft de PAL-V Liberty Sport, een Nederlandse uitvinding, waar een prijskaartje van 299.000 euro aan hangt. De vliegende auto is alleen bij het filiaal in Eindhoven te koop. Het gepatenteerde ontwerp van de PAL-V maakt het mogelijk om het vervoermiddel in enkele minuten om te bouwen van driewielige auto tot vliegmachine. Twijfelaars kunnen eerst een gecombineerde proefrit/proefvlucht maken. In een simulator kan men een gevoel krijgen van hoe het is om de vliegende auto te besturen. Kopers dienen, om de transactie rond te kunnen maken, naast een rijbewijs ook over een autogirovliegbrevet te beschikken. +++

+++ MERCEDES-AMG baas Tobias Moers maakt er geen geheim van dat hij de Audi RS3 wil kloppen met de ’45’ uitvoering van de nieuwe A-klasse. Momenteel is deze hete hatchback goed voor 381 pk. Dat was bij zijn introductie voldoende om zowel de BMW M2 (370 pk) en de prefacelift Audi RS3 (367 pk) af te troeven. Maar die laatste is recent opgepept tot 400 pk. Moers laat het daar niet bij zitten. Hij wil daarom de 2,0 liter motor van de A45 oppeppen tot 408 pk. Mercedes-AMG kan daarmee de titel behouden van de krachtigste viercilinder op de markt. +++

+++ PARKEREN op luchthavens in Nederland en België wordt steeds duurder. Ook regionale Belgische vliegvelden zijn deze zomer sterk in prijs gestegen. In de Duitse grensstreken is de luchtreiziger met auto nog het goedkoopst uit. Dit blijkt uit een inventarisatie van Vliegveldinfo.nl op 16 luchthavens, waar Nederlanders gebruik van maken. “Het gemiddelde in rij tarief voor een week lang parkeren in Nederland is 60 euro, in België 78 euro en in Duitsland 47 euro”, zegt onderzoeker Guus Wantia. Stukken goedkoper is volgens hem om vooraf via internet een parkeerplaats te reserveren, hoewel dat kort voor vertrek vaak niet meer mogelijk is. “Een nieuwe trend is dat veel luchthavens voor parkeren hogere tarieven rekenen in drukke periodes zoals vakanties”. Inkomsten uit parkeren, winkels, horeca en vastgoed zijn op bijvoorbeeld Schiphol veel winstgevender dan luchtvaartgebonden activiteiten. “De reiziger wordt als melkkoe gezien. De basisticketprijs lijkt vaak laag, maar er komt van alles bij. Parkeren is één van die oplopende kostenposten”, aldus Wantia. Hij raadt vliegtoeristen aan om ook de mogelijkheden van ‘ParkFlyRent’ en ‘ParkSleepFly’ te bekijken in de directe omgeving van een vliegveld. “Gratis parkeren in ruil voor het verhuren van je auto of voor een hotelovernachting, inclusief transfer. Parkeren buiten het luchthaventerrein is altijd voordeliger”. Het duurst is parkeren op Brussels Airport (99 euro per week), gevolgd door Luik en Schiphol. Het goedkoopst zijn Münster (27 euro per week) en Düsseldorf. Ook Eelde en Weeze scoren goed. +++

+++ Justitie in Frankrijk is een officieel onderzoek gestart naar PSA (Peugeot, Citroën, DS) wegens beschuldigingen dat de autofabrikant mogelijk heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden van dieselmodellen. Het concern zelf ontkent de aantijgingen en zegt ook nog niet op de hoogte te zijn gesteld door de aanklagers. PSA is niet de eerste autobouwer die onder de loep wordt genomen in Frankrijk. Zo begon justitie er eerder ook al onderzoeken naar mogelijke fraude bij branchegenoten Renault en Fiat Chrysler. De autowereld is al sinds september 2015 in de ban van het dieselschandaal. Toen bleek dat Volkswagen jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen auto’s. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern. +++

+++ Autorijden is voor veel Nederlanders bepaald geen ontspannen bezigheid. Maar liefst driekwart (72 procent) ervaart wel eens STRESS tijdens het autorijden. Vrouwen (82 procent) hebben dit zelfs nog aanzienlijk vaker dan mannen (63 procent). AutoScout24, de grootste internet portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, deed onderzoek naar de meest stressvolle situaties in het dagelijks leven versus de meest stressvolle situaties in de auto. Zowel in het dagelijks leven als in het verkeer zijn er situaties waarbij de spanningen flink oplopen. Uit het onderzoek blijkt dat situaties in het verkeer vaak de oorzaak zijn van stressvlekken. Te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak door files, verkeerd rijden of parkeerproblemen wordt als het meest stressvol ervaren. Ook met een knipperend benzinelampje rijden, terwijl er geen pomp in de buurt lijkt te zijn, doet de gemoederen hoog oplopen. Dit is zelfs spannender dan een sollicitatiegesprek of een speech houden voor een grote groep. Dit is de top10 meest stressvolle situaties in het dagelijks leven, waaronder autorijden: 1) Te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak. 2) Een conflict met een collega, manager, familie of geliefde. 3) Met te weinig benzine rijden. 4) Een sollicitatiegesprek. 5) Een presentatie geven voor een grote groep mensen. 6). Het werk niet op tijd af krijgen. 7) Pech onderweg, zoals een lekke band. 8) Door de politie staande worden gehouden. 9) Geen parkeerplaats kunnen vinden. 10) Inparkeren, zoals file parkeren of in een klein parkeervak. Het is een bekend cliché dat vrouwen minder goed zouden kunnen inparkeren dan mannen. Of ze beter of slechter zijn is dit keer niet onderzocht, maar wel is het in ieder geval zo dat vrouwen het een veel stressvollere bezigheid vinden dan mannen. Slechts 6 procent van de mannen zegt stress te ervaren bij het inparkeren tegenover een kwart (23 procent) van de vrouwen. Mannen ervaren weinig spanning bij het inparkeren, maar toch ervaart driekwart van de vrouwen én mannen stress tijdens het autorijden. Wat is de oorzaak van het gevloek en gezweet achter het stuur? Met stip op één staat in het donker rijden: een derde vindt dat heel vervelend (32 procent). Deze activiteit wordt op de voet gevolgd door rijden in een vreemde stad (29 procent), in de drukte (28 procent), in een moeilijke of onverwachte verkeerssituatie (21 procent), in een vreemde auto (17 procent) en in het buitenland (16 procent). +++

Reageren is niet mogelijk.