Plek voor 7: Jeep Yuntu

0

Op de autotentoonstelling van Sjanghai zal Jeep de Yuntu voorstellen: een conceptstudie voor een SUV met 7 zitplaatsen. Het model moet in productie-uitvoering furore gaan maken in China. Afgaande op deze eerste schetsen kan hij gerust ook in Europa op klandizie rekenen.

Jeep werkt ook voor de Noord Amerikaanse thuismarkt aan een 7-persoons SUV. Die gaat vermoedelijk Grand Wagoneer het en zal worden afgeleid van de volgende generatie Grand Cherokee. Met deze gammatopper wil Jeep zijn landgenoten Cadillac Escalade en Lincoln Navigator gaan beconcurreren. Voor de Grand Wagoneer zal ook in China wel belangstelling zijn, maar Jeep zal aldaar veel grotere verkoopaantallen kunnen realiseren als zij specifiek voor dit Aziatische land een goedkoper alternatief ontwikkeld en dat SUV ook lokaal laat bouwen.

Dat is de gedachte achter de Yuntu. Met het oog op de toekomstige, strengere emissienormen is hij voorzien van een stekkerhybride aandrijflijn (op de flanken zit een PHEV badge). De SUV zal, bij definitief groen licht, geproduceerd gaan worden door de joint venture die Fiat Chrysler met de Guangzhou Auto Coöporation (GAC) in China heeft. Daarmee zijn de kansen op Europese verkoop overigens niet definitief verkeken, integendeel. Volvo laat alle exemplaren van haar S90 immers ook in China bouwen. Het enige wat Jeep hoeft te doen, is de naam van de Yuntu veranderen, bijvoorbeeld in Grand Compass.

Het design van de Yuntu dat we op de schetsen zien, combineert opvallende ontwerpelementen van enkele huidige Jeep modellen. Zo zijn de vouwen in de flanken afkomstig van de Grand Cherokee, de smalle koplampen van de Cherokee en de onderste raamlijn is identiek aan die van de Renegade. Ook de naadloze overgang van de raampartij in het zwarte dak is een stylingelement dat Jeep eerder toepaste op haar instapper. Uiteraard is de Yuntu getooid met de beroemde grille met 7 sleuven.

Comments are closed.