Ford zet Hackett achter het stuur

0

Ford vervangt topman Mark Fields door Jim Hackett. Daarmee maakt het bedrijf duidelijk dat het haar focus wil verleggen naar zelfrijdende auto’s.

Fields nam in juli 2014 het roer over bij Ford. Sindsdien is de koers van het aandeel met afgerond 40 procent gedaald. Fields was daardoor onder vuur komen te liggen van beleggers. Zij hadden kritiek op de strategie bij de autofabrikant. Ook niet onbelangrijk: Bill Ford junior (op de foto rechts), die achter de schermen nog steeds aan de touwtjes trekt, was op hem uitgekeken.

Hackett mag nu het stuur van Fields overnemen. Hij stond tot nu aan het hoofd van de Smart Mobility divisie van Ford, die zich onder meer bezig houdt met zelfrijdende auto’s. Hackett is pas sinds 2013 in dienst bij Ford, maar heeft inmiddels de complete Raad van Bestuur om zijn vingers weten te winden. Dat heeft nu geresulteerd in de promotie tot CEO.

Ford maakt hiermee een duidelijke koerswijziging. Fields investeerde ook wel in techniek voor autonome voertuigen, maar timmerde minder aan de weg dan rivaal General Motors, dat fors geïnvesteerd heeft in Uber alternatief Lyft. Bovendien heeft deze concurrent inmiddels een auto in productie die zich uitstekend leent voor autonome rij techniek: de Chevrolet Bolt (bij ons bekend als Opel Ampera-e).

De 62-jarige Hackett mag nu de achterstand op General Motors gaan inhalen. Voor hij bij Ford in dienst trad, heeft hij 30 jaar werkzaam bij een kantoormeubilair firma uit Michigan, Steelcase genaamd, waarvan de laatste 2 decennia als CEO. Dat klinkt niet als een ideale springplank voor de hoogste post bij een autofabrikant, maar Hackett verwierf veel respect omdat hij correct voorspelde dat kantoren zouden evolueren van afzonderlijke kamers naar open ruimtes (‘tuinen’). De heroriëntatie van het meubelbedrijf ging overigens niet zonder slag of stoot. Hackett voerde een grote herstructurering door, waarbij heel wat personeel werd ontslagen. Naar verluidt zette hij zelfs persoonlijk de getuige van zijn huwelijk op straat.

Hackett zou dus een betere neus hebben voor toekomstige trends dan Fields, onder wiens leiding de verkopen bij Ford stagneerden. De nieuwe CEO heeft de reputatie organisaties succesvol van koersen te doen veranderen (hij was tussendoor interim-directeur van een universiteit in Michigan). Ford maakte in februari al bekend 1 miljard dollar te zullen investeren in een 5-jarig onderzoeksprogramma rond artificiële intelligentie. Medio 2021 moeten de eerste zelfrijdende auto’s van de band rollen.

Reageren is niet mogelijk.