Honda Civic stelt teleur in botstest

0

De resultaten van de meest recente EuroNCAP botsproeven zijn bekend. In de test scoorden de Alfa Romeo Stelvio, de Hyundai i30, de Opel Insignia, de Seat Ibiza en de Volkswagen Arteon het maximale aantal van 5 sterren.

De Honda Civic bleef evenwel steken op 4 sterren. Deze Japanner loopt zijn vijfde ster mis omdat de bescherming van kinderen achterin (met een waardering van 67 procent) net niet hoog genoeg is voor de maximale score. De Civic, getest als 1.0 i-VTEC Comfort, haalde op het gebied van veiligheid voor volwassen inzittenden 92 procent van de punten. De veiligheid voor kinderen werd in de Civic met 67 procent van de punten beoordeeld. Veiligheid voor voetgangers werd met 75 procent van de maximale score beoordeeld en wat veiligheidssystemen betreft, hengelde de Honda 88 procent van de haalbare punten binnen.

Bij alle andere tests haalt de Civic meer punten dan zijn directe concurrent, de Hyundai i30, die echter wél met 5 sterren kan pronken. De Koreaanse inzending, die getest is als 1.6 CRDi Comfort, scoort op veiligheidsgebied voor volwassen inzittenden 88 procent van de punten. De veiligheid voor kinderen wordt met 84 procent beoordeeld. Voetgangersveiligheid en het kopje veiligheidssystemen laten percentages zien van 64 en 68 procent.

Vooral de score van de Seat Ibiza is indrukwekkend. Het komt namelijk niet vaak voor dat B segment modellen 5 sterren halen met hun standaard veiligheidsuitrusting. Zo kwam de Nissan Micra niet verder dan 4 sterren en bleef de Suzuki Swift zelfs op 3 sterren steken. Maar mede doordat de Ibiza ongeacht de uitvoering is voorzien van diverse actieve veiligheidssystemen (waaronder autonoom remmen), gaat de compacte Seat met de maximale score naar huis. De nieuwe Ibiza weet bij de onderdelen ‘veiligheid voor volwassen inzittenden’, ‘veiligheid voor kinderen’, ‘voetgangersveiligheid’ en ‘veiligheidssystemen’ respectievelijk 95, 77, 76 en 60 procent van de punten te halen. Hij is getest als 1.0 TSI Style.

De Stelvio scoort van alle auto’s het hoogst op het onderdeel inzittendenbescherming, namelijk een bijna perfecte 97 procent. Daarmee komt hij op het niveau van de Volvo XC90. De veiligheid voor kinderen wordt in de Stelvio, getest als 2.2 JTDm Super, met 84 procent beoordeeld. Qua voetgangersveiligheid scoort de Italiaan 71 procent van de maximale score en wat veiligheidssystemen betreft, hengelt de SUV 60 procent van het maximaal haalbare aantal punten binnen.

De Volkswagen Arteon maakt indruk door zeer hoge scores op de 3 andere onderdelen: bescherming van kinderen, bescherming van voetgangers en actieve veiligheidssystemen. De nieuwe Arteon behaalt qua voetgangerveiligheid zelfs de hoogste score ooit. Voor de Volkswagen, getest als 2.0 TDI 150 pk, liggen de percentages qua ‘veiligheid voor volwassen inzittenden’, ‘veiligheid voor kinderen’, ‘voetgangersveiligheid’ en ‘veiligheidssystemen’ achtereenvolgens op 96, 85, 85 en 82 procent.

Zijn concurrent Opel Insignia haalt ook probleemloos de maximale score binnen. Deze lel van een Duitse inzending haalt bij de thema’s ‘veiligheid voor volwassen inzittenden’, ‘veiligheid voor kinderen’, ‘voetgangersveiligheid’ en ‘veiligheidssystemen’, achtereenvolgens 93, 85, 78 en 69 procent van de punten. De Insignia werd getest als Grand Sport 1.6 CDTi Edition.

Naast bovengenoemde 6 nieuwe modellen heeft EuroNCAP de Ford Mustang aan een hertest onderworpen. De Amerikaan kwam eerder niet verder dan 2 sterren. Maar Ford rust haar sportwagen in het kader van de facelift voortaan standaard uit met andere frontairbags en enkele actieve veiligheidssystemen (Pre-Collision Assist, Lane Keeping Aid en een noodremsysteem), waardoor de auto er 1 ster bij krijgt. Daarmee komt het totaal op 3. Op het gebied van veiligheid voor volwassen inzittenden, veiligheid voor kinderen en voetgangersveiligheid scoort de Mustang dan ook opnieuw 72, 32 en 78 procent van de punten. Volgens deskundigen is dat evenwel nog steeds onvoldoende om de Mustang aan te kunnen raden. Autoconsumenten kunnen beter kiezen voor een model dat 5 sterren scoort.

Comments are closed.