Opel topman treedt terug

0

Karl-Thomas Neumann gaat weg. De chef van Opel blijft nog bij de autofabrikant uit Rüsselsheim tot de overname door PSA (Peugeot, Citroën, DS) voltooid is. Daarna mag iemand anders zich voor het karretje laten spannen. Neumann heeft zijn beslissing nog niet officieel bekend gemaakt. Dat zal hij pas doen op 22 juni, als de Raad van Toezicht bijeenkomt.

Opel werd door haar moederconcern General Motors in maart bij PSA over de schutting gegooid. De Amerikanen verkopen de Duitse autofabrikant voor 2,2 miljard euro aan PSA Group. Het Franse bedrijf krijgt zo’n 12 productielocaties in handen en neemt 40.000 werknemers over. PSA hoopt dat de financiële voordelen van een overname uitkomen op ongeveer 1,7 miljard euro.

Neumann vindt de krachtenbundeling met de Fransen “strategisch slim”, maar hij heeft zorgen of men in Parijs wel het belang elektrische mobiliteit erkent. Neumann had Opel graag willen ombouwen tot een specialistische aanbieder van emissieloze modellen, maar daar denkt PSA anders over. De Fransen geven geen commentaar, maar verklaren wel dat de verkoop kan worden afgerond op 31 juli, afhankelijk van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

Daarnaast schijnt er geen (lees: de verkeerde) chemie te zijn tussen Neumann en de eerste man van PSA, Carlos Tavares. Dat uitte zich onder andere in de weigering van de laatste om (in het openbaar) de volle steun voor de chef van Opel uit te spreken. En net als in de politiek kan je in het bedrijfsleven heel veel duidelijk maken door dingen niet expliciet te benoemen.

Voeg daarbij de traditionele centralistische, hiërarchische en noem het gerust egocentrische bedrijfscultuur van de Fransen (zie Air France – KLM), en je kan concluderen dat niemand een cent geeft voor enige vorm van autonomie voor Opel. Alle beslissingen worden straks op het hoofdkantoor van PSA genomen. Daarmee degradeert de rol van Neumann tot een soort conciërge van de vestiging in Rüsselsheim.

Neumann zit sinds 2013 achter het stuur bij Opel. Wat hij straks gaat doen, is nog niet bekend. Er wordt gespeculeerd over een terugkeer naar zijn voormalige werkgever, het Volkswagen concern. In de wandelgangen valt te vernemen dat Neumann, sinds bekend werd dat Opel verkocht gaat worden, enkele aanbiedingen gekregen heeft. De opvolger van Neumann zou uit eigen gelederen moeten komen. Bij naam genoemd worden Peter Küspert (momenteel verantwoordelijk voor de verkoop), financieel directuer Michael Lohscheller en de marketingchef Tina Müller. Diegene die het beste ja kan knikken richting Parijs krijgt de baan.

Reageren is niet mogelijk.