Bugatti Chiron drinkt als een beer

0

Hoeveel benzine verbruikt de Bugatti Chiron in de praktijk? Het Amerikaanse Environmental Protection Agency had de ‘vervelende’ taak om dit uit te zoeken. Puur om de milieueffecten in kaart te brengen, niet om zelf even de 1.500 pk sterke hypersportwagen de sporen te geven uiteraard …

De Chiron is een auto waarop vele superlatieven van toepassing zijn. Daar ontleent het merk Bugatti ook zijn bestaansrecht aan. Want hoe anders vind je klanten die bereid zijn 3,4 miljoen euro neer te tellen voor iets dat op het einde van de dag nog steeds een auto met 4 wielen blijft?

Het belangrijkste superlatief, namelijk het ongekend hoge vermogen van 1.500 pk, heeft natuurlijk ook een consequentie: de hoeveelheid liters Super 98 die de Chiron elke 100 kilometer wegsluist, zal niet misselijk zijn. Om het exacte aantal te weten, besloot het Amerikaanse federale agentschap voor volksgezondheid en milieu (IPA) de Bugatti aan een test te onderwerpen.

Na een dag hard werken, had de IPA een gemiddelde: 22,5 liter per 100 km. In stadsverkeer verorbert de Chiron 35 liter. Dat is een cijfer waarvan zelfs een moderne Dodge Ram pick-up van schrikt. Toch is de Chiron vanuit historisch perspectief niet perse inefficiënt, integendeel: 30 jaar geleden bleek uit een test van de toen net nieuwe BMW 750i (300 pk) dat die in de praktijk gemiddeld 21 liter per 100 km verbruikte en op de Autobahn 24 liter.

Meer dan de helft van het productiequotum van de Bugatti Chiron is overigens al verkocht. Niet verrassend, want in zekere zin krijg je waar voor je geld. Bijvoorbeeld een door 4 turbo’s aangejaagde 16 cilinder motor die de Bugatti in 2,2 seconden naar 100 km/u stuwt. De topsnelheid is nog onduidelijk, want er zijn nog geen banden die het geweld aankunnen (daar wordt aan gewerkt). Dus voorlopig grijpt de begrenzer bij 420 km/u in. Maar de teller reikt alvast tot 500 km/u …

Het verbruiksgemiddelde betekent dat de CO2-uitstoot 516 gram/km bedraagt. Meer dan een halve kilo dus. Het milieu mag zich troosten met de gedachte dat dit soort hypersportwagens in de praktijk niet of nauwelijks kilometers maken, maar vooral stilstaan.

Comments are closed.