Kia Stinger komt naar Nederland

0

De kogel is door de kerk bij Kia: na lang wikken en wegen heeft de importeur besloten om het Stinger avontuur aan de gaan en de ‘Panamera voor de gewone man’ onze kant op te halen.

De Stinger is de snelste, krachtigste en meest dynamische Kia ooit. Met 200 à 370 pk is het weliswaar niet helemaal een Panamera alternatief, maar het basisconcept (standaard achterwielaandrijving, 5-deurs liftback carrosserie, optionele vierwielaandrijving) is identiek. En misschien vind jij de Stinger wel net zo sexy.

De eerste exemplaren van de Stinger arriveren in het vierde kwartaal op Nederlandse bodem. Informatie over het motorenprogramma en de prijzen wordt in een later stadium bekendgemaakt. Léan Verstoep, de directeur van Kia Motors Nederland, wekt de indruk halsreikend uit te kijken naar de marktintroductie: “De Stinger toont als ultiem vlaggenschip waartoe Kia in staat is: het leveren van een prachtige auto die snel, wendbaar en luxueus is, met een perfecte balans tussen weggedrag en besturing. Tegelijkertijd biedt hij ruim plaats aan 5 personen en geldt ook hier weer de unieke, voor Kia standaard garantietermijn van 7 jaar”.

Dat klinkt inderdaad als een aantrekkelijk totaalpakket. En hoewel Verstoep natuurlijk bevooroordeeld kan/zal zijn, is de 4,83 meter lange Stinger inderdaad van topklasse, zo bleek uit een eerdere kennismaking van Autointernationaal.nl met het prototype (zie foto). De Kia wordt momenteel fijn geslepen door Albert Biermann, die eerder zijn sporen verdiende bij de M divisie van BMW. Dus qua rijeigenschappen zit het wel snor bij de Stinger.

Hoewel de importeur nog een ei moet leggen over het Nederlandse motorenprogramma (en de prijzen), wordt de Stinger elders in Europa leverbaar met een 2,0 liter 4 cilinder turbo benzinemotor (255 pk/353 Nm) en een 2,2 liter 4 cilinder turbodiesel (200 pk/440 Nm). Het topmodel van de Stinger reeks, de GT heeft een dubbel geblazen 3,3 liter V6 onder de kap die goed is voor 370 pk. Dit is de snelste Kia ooit met een sprinttijd van slechts 4,9 seconden en een topsnelheid van 270 km/u. Kia koppelt alle motoren aan een nieuwe 8-traps automaat. Alle varianten zijn leverbaar met achter/vierwielaandrijving.

Comments are closed.