Tesla Model 3 verkoopt als een speer

0

Tesla, de fabrikant van elektrische auto’s, heeft een homerun geslagen met zijn nieuwe Model 3. Sinds de officiële presentatie afgelopen vrijdag kreeg het bedrijf per dag gemiddeld 1.800 bestellingen binnen voor de nieuweling. Dat betekent dat de Model 3 een schot in de roos is.

Naast het succes van de Model 3 deed Tesla in het tweede kwartaal ook goede zaken met de rest van het gamma. De omzet viel met 2,8 miljard dollar veel hoger uit dan dezelfde periode een jaar eerder (1,3 miljard dollar). Oorzaken zijn de grotere vraag naar de Model S en de Model X. Er werd weliswaar een verlies van 336 miljoen dollar geleden, maar analisten hadden rekening gehouden met meer. Een jaar eerder eindigde Tesla 293 miljoen dollar in het rood.

Tesla leverde in het tweede kwartaal 22.026 auto’s af. Dat betekende een stijging met 53 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het complete eerste semester van 2017 werden 47.077 auto’s verkocht. Tesla doet geen voorspelling over het aantal auto’s dat zij in heel 2017 verwacht af te leveren. Wel meldt zij dat er in het derde kwartaal meer dan 1.500 exemplaren van de Model 3 geproduceerd zullen worden. Dat is bescheiden, maar topman Elon Musk dat de opstartperiode een “productiehel” zal zijn. Voor het tijdvak daarop woest gestreefd naar een output van 20.000 stuks. Tesla zelf mikt op 5.000 exemplaren van de Model 3 per week aan het einde van 2017, wat naar 10.000 stuks per week in 2018 opgevoerd gaat worden.

De Model 3 is in vergelijking met de rest van het repertoire van Tesla redelijk betaalbaar. De exemplaren die nu van de band rollen, gaan voor een prijs van 49.000 dollar van de hand. De uitvoeringen met de eerder gecommuniceerde instapprijs van 35.000 dollar rollen vanaf november van de band, zo belooft Tesla. De leveringen buiten de Verenigde Staten zullen eind dit jaar starten. Nederland is vermoedelijk pas begin 2018 aan de beurt.

Volgens Musk heeft de automaker al meer dan 500.000 orders voor de Model 3 binnen. Althans, dat zei hij vrijdag. Het getal wordt genoemd noch bevestigd. De Model werd al voordat hij in productie werd genomen zeer goed verkocht. Klanten deden daarbij een aanbetaling van 1.000 dollar. Tesla wil binnen 1 à 2 jaar op een productie van een half miljoen auto’s zitten. Daarbij gaat het voornamelijk om de Model 3.

Reageren is niet mogelijk.