Nieuwe Mercedes CLS gelekt

0

Officieel wilde Mercedes haar nieuwe CLS pas op de vooravond van de autotentoonstelling in Los Angeles onthullen, maar de beelden zijn vroegtijdig gelekt. De levering start in maart 2018.

Net als de twee eerdere edities van de CLS (uit 2004 respectievelijk 2011) is ook de derde generatie een heuse 4-deurs coupé. Van voren heeft hij dankzij onderscheidende koplampen een duidelijk eigen gezicht, maar van achteren is de verwantschap met de 2-deurs coupémodellen van de Mercedes C, E en S klasse (te) groot. Dat is een tikkeltje jammer.

Eerder gingen er geruchten dat de naam van de modelreeks zou veranderen in CLE. Dat zou logischer zijn, gezien de technische verwantschap met de E klasse. Maar klantenprotest dreigde. Immers, fans van het model, die theoretisch graag overstappen op de nieuwe editie, zouden dan ineens tegen de buren moeten zeggen: “nee, ik rij geen CLS meer, ik heb nu een CLE”. Dat klinkt toch een tikkeltje minder duur / protserig / sexy. Vandaar dat het nieuwe 4,99 meter lange model zijn vertrouwde naam houdt.

Zoals Mercedes zelf al via een serie plaagfoto’s duidelijk maakte, krijgt de nieuwe CLS een tweetal enorme beeldschermen, waarvan het achter het stuur geplaatste exemplaar het klassieke instrumentarium vervangt. Dit is al sinds enige tijd de nieuwe huisstijl van de autofabrikant uit Stuttgart. Dat geldt ook voor de 4 centraal geplaatste ventilatieroosters.

Op de gelekte beelden is een zescilinder uitvoering van de nieuwe CLS te zien. Dat is in zoverre geen toeval omdat er geen V8 uitvoeringen meer gepland zijn. De nieuwe CLS klasse compenseert de cilinderaantal reductie met een behoorlijk lager gewicht. Zijn donorauto, de E klasse slankte afgerond 100 kilo af bij zijn generatiewissel dus ook de nieuwe CLS zal de weegschaalnaald fors minder ver doen uitslaan. Aan de basis komt de ‘350’ uitvoering te staan. Dat wordt een milde hybride met 313 pk gecombineerd vermogen en de bekende 2,0 liter 4 cilinder benzinemotor als basisunit. De CLS 450 heeft een 6 cilinder 3,0 liter lijn motor onder de kap die goed is voor 367 pk. Dieselen kan in een 4 cilinder versie (245 pk) of in een 6-pitter (286 pk).

Reageren is niet mogelijk.