Verkoopcijfers Seat schieten omhoog

0

Seat heeft goede herinneringen overgehouden aan 2017. De Leon en Alhambra beleefden sinds hun introductie namelijk hun beste verkoopjaar. Daarnaast blijft de Ateca sterk scoren en is de nieuwe Ibiza uitstekend ontvangen. Met de Arona kan Seat (eindelijk) een graantje mee gaan pikken in het snelgroeiende B SUV segment.

Wereldwijd werden er vorig jaar 468.400 auto’s door Seat verkocht. In 2016 eindigde de afzetteller op 408.700 exemplaren. Dit betekent een verkoopstijging van 14,6 procent. Daarmee boekt Seat de beste resultaten sinds 2001. In vergelijking met 2012 is de afzet vorig jaar met 45,9 procent gestegen. Daarmee is het Spaanse merk één van de snelst groeiende automerken in Europa.

In het eerste volle verkoopjaar van de Ateca (tweede foto) werden er 78.700 exemplaren van deze SUV besteld. Het bestverkochte model van 2017 was echter de Leon. Die ging 290.000 keer over de toonbank. Ten opzichte van het in 2016 betaalde verkoopresultaat betekende dit een stijging van 2,9 procent. Voor de Alhambra was het ook een recordjaar. De verkoop van deze MPV steeg met 1,7 procent naar 31.200 exemplaren. Van de Ibiza, waarvan de nieuwe generatie afgelopen najaar goed leverbaar is geworden, werden 0,6 procent meer exemplaren (152.300 stuks) verkocht dan in 2016. Aangezien 2018 het eerste volle verkoopjaar wordt voor deze compacte nieuweling, ligt een sterkere groei in de lijn der verwachtingen.

Duitsland was in 2017 de belangrijkste afzetmarkt voor Seat. Hier werden voor het eerst sinds 1991 meer dan 100.000 auto’s verkocht. Spanje is de tweede markt, gevolgd door Groot-Brittannië, Mexico en Frankrijk. Over de hele linie liet Seat groeicijfers zien, in veel gevallen zelfs met dubbele cijfers. In Nederland groeide het aantal registraties met 4 procent ten opzichte van 2016. Helaas was deze afzettoename niet voldoende om het marktaandeel vast te houden. In Nederland deden alleen de Leon en de Ateca het beter dan in 2016. De rest van het gamma zat in de min. Van de nieuwe Arona werden vorig jaar de eerste 93 exemplaren op kenteken gezet.

Reageren is niet mogelijk.