Snelste Europese pick-up: Mercedes-Benz X 350d 4Matic

0

Mercedes breidt het leveringsgamma van de X klasse pick-up uit met een V6 dieselmotor. Die is standaard gekoppeld aan een 7G-Tronic Plus automaat.

De X klasse is onderhuids ‘gewoon’ een Nissan Navara. De productie vindt dan ook niet in eigen beheer plaats, maar is uitbesteed aan deze branchecollega. Maar Mercedes heeft geprobeerd om de X klasse wel zoveel mogelijk een eigen gezicht te geven door de carrosserie en het interieur aan de passen aan de eigen huisstijl (in dit geval: de stijl van Das Haus). Ook motorisch is de pick-up nu naar een hoger plan getild door onder de kap de eigen V6 diesel te monteren.

Mercedes noemt dit model de X 350d 4Matic. De 3,0 liter 6 cilinder dieselmotor levert een vermogen van een sportwagen (258 pk) en biedt het koppel van een werkpaard (550 Nm; beschikbaar tussen de 1.400 en 3.200 toeren). De pick-up met sterrenstatus kan daarmee in 7,5 seconden naar 100 km/u accelereren. Daarmee is hij sneller dan zijn belangrijkste rivaal, de Volkswagen Amarok met 224 pk / 550 Nm sterke 3.0 TDI motor. Die heeft 7,9 seconden voor de sprintklus nodig. De topsnelheid van de X 350d 4Matic bedraagt 205 km/u. Als gemiddeld dieselverbruik geeft Mercedes 9,0 liter/km op (Amarok: 193 km/u en 8,0 liter). Het maximum trekgewicht ligt op 3,5 ton.

Zoals de typeaanduiding (350d 4Matic) al aangeeft, is permanente vierwielaandrijving standaard, evenals een aparte Offroad modus. Daardoor kan de X klasse ook in het terrein zijn mannetje staan. De grondspeling van de 5,34 meter lange Mercedes bedraagt 20,2 centimeter. Tegen meerprijs is een met 2 centimeter verhoogd onderstel leverbaar. Op asfalt kan via Dynamic Select voor het rij karakter gekozen worden uit de modi Comfort, Eco, Sport en Manual. In de laatste setting kan er, zoals de omschrijving al aangeeft, via schakelflippers handmatig geschakeld worden.

Vanaf deze zomer is de X 350d 4Matic bestelbaar. Hij komt boven de 163 pk sterke 220d en de 250d met 190 pk (beiden hebben een 4 cilinder dieselmotor van Renault – Nissan) in het gamma. Mercedes-Benz levert de 6 cilinder uitvoering van haar pick-up alleen in de uitrustingniveaus Progressive en Power. De prijzen beginnen bij 51.455 euro voor de uitvoering met enkele cabine (de grijskenteken versie; exclusief BTW en BPM).

Beide uitrustingslijnen van de X klasse met 6 cilinder dieselmotor beschikken standaard over sleutelloze toegang i.c.m. een startknop en automatische airconditioning met 2 klimaatzones. Ook 17 inch lichtmetalen velgen met 6-spaaks design, luchtroosters die zijn gegalvaniseerd met zilverkleurig chroom, lederen bekleding op het stuurwiel plus de handrem, stoelen met de zwarte stof Posadas (tegen meerprijs is lederlook en microvezel leverbaar) en het infomediasysteem (met radio en een 8-voudig luidsprekersysteem) zijn standaard.

De Power uitrustingslijn voegt daar verchroomde optische onder rijdbescherming in de voorbumper, een verchroomde achterbumper, 18 inch lichtmetalen velgen met 6-dubbelspaaks design, high performance LED koplampen, een dashboard met het grote sierdeel in pixel look matzwart (en met een bovenzijde die is bekleed met lederlook), stoelen die zijn bekleed met lederlook plus microvezel (zwart; tegen meerprijs leder in zwart of notenbruin), elektrisch verstelbare stoelen en een multifunctionele touch pad aan toe.

Voor verdere individualisering zijn er tal van speciale accessoires ter beschikking, zoals bijvoorbeeld een elektrisch bedienbare achterruit, een Sports Bar (die kan worden gecombineerd met een rollcover in zwart of zilver), een Styling Bar, een hardcover, een hardtop, een opbergbox, laadruimtebekleding en sjorogen in de laadruimte. Dankzij de communicatiemodule met vaste simkaart kunnen bestuurders van een X klasse in meer dan 20 Europese landen gebruikmaken van de omvangrijke ‘Mercedes Me Connect’ diensten en hebben zij via de telefoon toegang tot de auto. Tot de diensten behoren Live Traffic Information, de basisdiensten pech / ongeval / onderhoudsmanagement alsmede de diensten autostatus en autodiagnose op afstand. Ook kan de locatie van de X klasse worden opgevraagd en is geografische bewaking van de auto mogelijk. De gegevens kunnen met de telefoon, een tablet en de pc worden opgevraagd.

Reageren is niet mogelijk.