Tesla ontslaat duizenden werknemers

0

Bij Tesla krijgt de in mei aangekondigde reorganisatie nu handen en voeten: topman Elon Musk maakt bekend dat het personeelsbestand met 9 procent zal worden ingekrompen. De 4.100 ontslagen vallen vooral onder het kantoorpersoneel en bij managers. Het fabriekspersoneel, dat hard nodig is om de productie van de Model 3 op te voeren, hoeft niet te vrezen voor zijn of haar baan. Sterker nog: voor de fabrieken is Tesla hard op zoek naar nieuwe werknemers.

De reorganisatie moet het bedrijf efficiënter en beter bestuurbaar maken, en helpen voor het eerst winstgevend te worden, zo schrijft Musk aan zijn werknemers, die er aan toevoegt het “een moeilijke maar noodzakelijke beslissing”. De geplaagde CEO voegt er aan toe: “Gezien het feit dat wij nog nooit winst hebben gemaakt in de bijna 15 jaar van ons bestaan is geld duidelijk niet onze drijfveer. Wat ons wel motiveert, is de missie om de transitie naar duurzame, schone energie in de wereld te versnellen. Maar wij zullen die doelstelling nooit kunnen vervullen tenzij wij aan tonen dat wij duurzaam winstgevend kunnen zijn”.

Tesla heeft nu nog 46.000 man in dienst. De autofabrikant verkeert al enige tijd in zwaar weer door onder andere hoge verliezen en productieproblemen. Tesla heeft nog geen enkel boekjaar met winst afgesloten en dat moet anders. De ontslagronde komt op een bijzonder moment: Tesla heeft momenteel nog altijd moeite om de productie van de Model 3 op het gewenste niveau te krijgen, namelijk 5.000 exemplaren per week. Dan denkt de onderneming met winst te kunnen draaien. De ontslagronde is de grootste die Tesla in de laatste 15 jaar heeft doorgevoerd.

Eind vorig jaar had Tesla 37.543 werknemers in dienst oftewel meer dan het 10-voudige van het aantal mensen dat 5 jaar daarvoor voor het bedrijf werkzaam was. Toen waren er afgerond 3.000 personeelsleden. Het aantal van 41.900 werknemers dat nu overblijft, is ten opzichte van reuzen als Volkswagen (642.000 personeelsleden) niets, maar wanneer je het cijfer per verkochte auto gaat terugrekenen, kan de bezetting bij Tesla wel eens topzwaar zijn.

De autofabrikant voert meer wijzigingen door om winstgevend te worden. Zo stopt Tesla de samenwerking met de Amerikaanse bouwmarktketen Home Depot voor de verkoop van zijn zonnepanelen via dochterbedrijf SolarCity. Deze activiteiten worden nu in eigen hand genomen. Tesla heeft ook een assemblagefabriek in Tilburg. Het is onduidelijk of de reorganisatie daar ook gevolgen voor heeft. Volgens Musk worden de betrokken werknemers nog deze week op de hoogte wordt gesteld. Tesla zal “significante” salarissen uitkeren aan de ontslagen werknemers, zo laat Musk weten. Hij bedankte iedereen voor het werk wat ze gedaan hebben en wenst ze veel succes bij toekomstige kansen.

Comments are closed.