McLaren Speedtail: met 3 man 391 km/u snel

0

McLaren heeft meer details bekend gemaakt over de in oktober te presenteren, spirituele opvolger van de illustere F1 die tussen 1993 en 1998 geproduceerd werd. De nieuwe hypersportwagen zal door het leven gaan als Speedtail. Net als zijn voorganger krijgt hij 3 zitplaatsen. Alle 106 exemplaren die gebouwd gaan worden, hebben al een eigenaar gevonden.

De spirituele opvolger van de F1 droeg lange tijd de interne code BP23, maar Speedtail klinkt natuurlijk veel beter dan een letter/cijfer combinatie. Hij maakt onderdeel uit van het Ultimate Series subgamma en wordt nóg sneller dan zijn voorganger. De Speedtail zal worden aangedreven door een verbeterde versie van de dubbel geblazen 4,0 liter V8 motor van de 720S met als assistent minstens 1 elektromotor. Dit betekent dus dat hij een hybride aandrijflijn krijgt. Reken op een gecombineerd vermogen van circa 950 pk en 1.000 Nm.

McLaren zegt dat de nieuwe hypersportwagen in staat zal zijn om een hogere topsnelheid te halen dan de 387 km/h van de legendarische F1. De Britten noemen nu 391 km/u (243 mijl). Daarmee wordt de Speedtail het snelste model ooit van het Britse bedrijf; vandaar zijn naam Binnen het eerder genoemde het Ultimate Series subgamma vult hij het gat dat de 916 pk / 900 Nm sterke P1 en diens GTR derivaat na hun vertrek achter hebben gelaten.

Net als bij de McLaren F1 heeft de bestuurder in de Speedtail een centrale zitpositie in het midden. Schuin daarachter bevinden zich 2 passagiersstoelen. De F1 was destijds de snelste auto ter wereld en bleef dat totdat in 2006 de Bugatti Veyron uitkwam. De McLaren stond dus 13 jaar aan de top; een knappe prestatie. De Speedtail zal de jongste Bugatti, de Chiron qua topsnelheid niet gaan onttronen, maar wordt wel aanzienlijk lichter. Daardoor zal de McLaren anders dan zijn rivaal uit Molsheim wél van bochten houden.

McLaren gaat niet meer dan 106 stuks bouwen van de Speedtail (de naam is een knipoog naar de Longtail modellen van het merk). Daarmee wordt de auto exclusiever dan de P1. De 106 exemplaren, identiek aan de oplage van de F1, hebben allemaal al een gelukkige eigenaar gevonden voordat de kopers de hypersportwagen met 3-zits configuratie überhaupt heeft kunnen zien.

De Speedtail gaat in Nederland circa 2,6 miljoen euro kosten. McLaren begint eind 2019 met het assembleren van de hypersportwagen en alle exemplaren worden door McLaren Special Operations op de smaak van de klant afgestemd. De gelukkige kopers krijgen voor de officiële onthulling in oktober al een preview.

Comments are closed.