ANWB: banden bestelwagens onder de maat

0

Uit een test van de ANWB is gebleken dat de meeste bestelautobanden slecht scoren. Slechts 5 van de 16 onderzochte merken haalden een voldoende. Niet één band scoort ‘goed’.

Van de overige 11 banden presteren er 2 matig en 9 zelfs slecht. De ANWB, dat de maat 215/65 R16C testte, zegt zich zorgen te maken, zeker nu het aantal busjes in woonwijken toeneemt en er in totaal bijna één miljoen exemplaren rondrijden.

Het is voor het eerst dat er banden voor bestelauto’s door de ANWB zijn getest. Behalve voor bestelauto’s wordt deze bandenmaat ook gebruikt voor personenbusjes en campers. Vooral op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip) scoren veel banden slecht. Geen enkele band scoort goed. De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (ruim voldoende), terwijl de slechtste band op 54 meter komt (zeer slecht). Een goede band kan een remweg halen van 38 meter.

Volgens de ANWB lijkt het er op dat bestelautobanden ten koste van de verkeersveiligheid vooral geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, een lange levensduur en een laag brandstofgebruik. De ANWB vindt dat fabrikanten bij de ontwikkeling van bestelautobanden met name meer aandacht moeten hebben voor de prestaties op nat wegdek.

Apollo of Goodyear scoren goed op droog wegdek en bij een zo goedkoop mogelijke 3 sterren band kan het beste worden gekozen voor Apollo of Nokian, aldus de ANWB.

Personenauto’s

De banden voor personenauto’s (185/65 R15) scoren beter in de test van de ANWB. Van de 16 geteste merken worden er 2 als ‘goed’ beoordeeld: de Bridgestone Turanza T005 en de Vredestein Sportrac 5. De andere 14 banden scoren een voldoende.

De bandentests worden uitgevoerd door een internationale testgroep die wordt gevormd door Europese autoclubs en een aantal Europese consumentenorganisaties. De ANWB test ieder jaar zomer en winter banden, onder andere qua remweg, veiligheid, zijdelingse grip, weerstand, geluid en slijtvastheid.

De ANWB bandentests worden uitgevoerd door een internationale testgroep gevormd door Europese autoclubs en een aantal Europese consumentenorganisaties.

Reageren is niet mogelijk.