Cupra Terramar later ook als Seat

0

Op 22 februari is het exact 1 jaar geleden dat Cupra zichzelf uitriep tot een zelfstandig automerk. Om dat te vieren, zal het Spaanse label tijdens haar verjaardag op de autosalon van Genève een nieuwe conceptstudie presenteren: de Terramar.

Op de afbeelding is alleen de achterzijde te zien. Het betreft een cross-over die boven de Cupra versie van de Ateca in het gamma moet komen. Is de Terramar specifiek voor het nieuwe merk ontwikkeld? Nee, want Seat gaat hetzelfde model in een later stadium in minder krachtige uitvoeringen leveren. Dat is begrijpelijk want alleen op die manier kunnen de ontwikkelingskosten terugverdiend worden, maar ook jammer. De conceptstudie is aan het eind van de dag dus ‘gewoon’ een opgedirkte Seat.

Ook bij het feit dat Cupra wederom een hoog model presenteert, kan men een vraagteken plaatsen. Het sportieve karakter, volop aanwezig bij de gelijknamige modellen van Seat, raakt op deze manier op de achtergrond. Is Cupra niet vooral een cross-over merk à la … Mitsubishi? Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de verzelfstandiging.

Hoe het ook zij, feit is dat cross-overs annex SUV modellen als warme broodjes verkopen. Ook als zij een coupéachtige daklijn hebben à la de Terramar. En er moet natuurlijk wel geld verdiend gaan worden door Cupra. Dan maar geen laag, sportief model. De Terramar deelt zijn technische basis overigens met de Ateca en Tarraco. Het wordt dus een Spaanse wolf in schaapskleren.

De aandrijflijn neemt de Terramar van de Cupra Ateca over. Dit betekent dat de nieuwkomer zal beschikken over een 2,0 liter viercilinder benzinemotor met turbo en directe inspuiting. Over het vermogen is officieel nog niets bekend, maar de krachtbron produceert in de Ateca 300 pk. Misschien mag Cupra de versie gebruiken die in het vooronder van de Audi TT-S te vinden is. Dan praten wij over 306 pk. Maar meer zal het niet zijn.

Het is aannemelijk dat ook de Terramar met tussenkomst van een 7-traps automaat met dubbele koppeling zijn vermogen naar alle 4 de (aangedreven) wielen stuurt. In een later stadium wordt de nieuwe Cupra ook leverbaar met een hybride aandrijflijn. Seat zal de Terramar gaan leveren als 1.5 TSI en als 2.0 TDI. Voorwielaandrijving en een handbak zijn daarbij standaard. Verkooptechnisch verstandig, maar het haalt toch enigszins de glans van de Terramar af. De coupéachtige SUV gaat eind dit jaar in productie.

In 2020 kunnen wij de nieuwe Cupra Leon (ST) en een Cupra Ateca verwachten.

Reageren is niet mogelijk.