Tesla Model 3 nu te koop voor beloofde instapprijs

0

De door Tesla topman Elon Musk beloofde ‘35.000 dollar versie’ van de Model 3 is nu te bestellen in de Verenigde Staten. Dat heeft de fabrikant van elektrische auto’s aangekondigd. Om de lagere prijs mogelijk te maken, gaat Tesla wereldwijd veel stores sluiten. Het kopen van een auto van het merk is dan alleen nog via internet mogelijk. Ook zal het bedrijf een stuk minder inzetten op marketing.

De goedkoopste Model 3, de zogeheten Standard Range variant, krijgt een actieradius van ruim 350 kilometer. Hij sprint in 5,8 seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 209 km/u. Tegelijkertijd introduceert Tesla ook een versie met een iets groter bereik, namelijk ongeveer 385 kilometer. Die heet ‘Standard Range Plus’ en is vanaf 37.000 dollar te koop. De prestatiespecificaties zijn 5,5 seconden en 225 km/u. De Model 3 Standard Range Plus onderscheidt zich naast een groter bereik ook met een hoogwaardiger afgewerkt (meer premium) interieur van de instapper. Tesla bouwt de Model 3 ook in Mid en Long Range uitvoering.

Toen Musk de Model 3 in april 2016 onthulde, beloofde hij dat de auto voor 35.000 dollar te koop zou zijn. Aanvankelijk werden echter alleen veel duurdere versies geleverd. Daarmee wilde Tesla de ontwikkelingskosten van het nieuwe model versneld terugverdienen. Pas bij een lager kostenniveau zou het ‘35.000 dollar model’ haalbaar zijn. Dat punt lijkt Tesla nu bereikt te hebben. Daarnaast heeft Tesla een upgrade voor de duurdere versies van de Model 3 in petto. Onder meer de achterwiel aangedreven Long Range uitvoering krijgt een tot 523 kilometer vergrootte actieradius. De topsnelheid van de Model 3 Performance stijgt naar 260 km/u. Alle bestaande varianten krijgen ongeveer 5 procent meer vermogen.

In Nederland is de nieuwe goedkope Model 3 waarschijnlijk voorlopig nog niet leverbaar. Sinds begin dit jaar worden er exemplaren van de instapper van Tesla afgeleverd in Europa, maar dat betreft nog de duurdere types. Bovendien is de Model 3 bij ons veel duurder dan de koersverhouding tussen de dollar en de euro doet vermoeden. Theoretisch zou het gaan om een bedrag van 30.800 euro, maar daar kan je minimaal ruim een kwart bij optellen vanwege alle bijkomende kosten en belastingen. Een woordvoerder van Tesla laat weten dat de goedkope uitvoering over circa 6 maanden leverbaar zal zijn.

In een toelichting op de bekendmaking zei Musk dat Tesla waarschijnlijk in het eerste kwartaal niet winstgevend zal zijn. Dat komt onder meer door “een flink aantal” eenmalige lasten in deze periode en “uitdagingen” om de Model 3 in Europa en China te krijgen. Winstgevendheid zal er waarschijnlijk in het tweede kwartaal van het jaar wel inzitten, denkt Musk.

Enkele van de ruwweg 130 stores van Tesla zullen blijven bestaan als informatiecentrum of toonruimte van het merk. Het gaat hierbij om de filialen op drukbezochte locaties. De andere stores worden omgebouwd tot service en reparatie centrum. Een woordvoerder van Tesla kan nog niet zeggen wat er met de 8 vestigingen in Nederland gaat gebeuren. Welke versie bij ons het populairst wordt, is nog even afwachten. Musk schat in dat de meeste consumenten voor de Standard Range Plus met Autopilot zullen gaan. Maar er is ook wat voor te zeggen om iets meer te investeren in een Mid Range uitvoering, zodat je met name bij ongunstige weersomstandigheden reserve hebt. Van dat grotere accupakket heb je de hele periode dat de Tesla in jouw bezit zal zijn plezier.

Reageren is niet mogelijk.