McLaren plaagt met GT

0

Op woensdag 15 mei 2019 om 14.00 uur onthult McLaren zijn Grand Tourer, kortweg GT genaamd. Het is het vierde nieuwe model van het Track25 businessplan van de Britse sportwagenbouwer.

McLaren positioneert de GT tussen de bestaande McLaren Sports Series en Super Series in. Tot de eerste categorie behoren de modellen 540C, 570S Coupé, 570S Spider, 570GT, 600LT en 600 LT Spider. De Super Series omvatten de 720S Coupé en de 720S Spider. De GT past daar volgens McLaren mooi tussen. De Ultimate Series leden zijn de Senna, de Senna GTR en de Speedtail.

De GT krijgt zijn eigen ‘series’, want de nieuweling maakt volgens McLaren topman Mike Flewitt geen deel uit zal maken van de bestaande modelreeksen van het merk. Het accent ligt bij de GT meer op comfort, zodat het afleggen van langere afstanden eerder een lust dan een last is, maar zonder afbreuk te doen aan prestaties. Overigens is de 570 GT feitelijk een luxer aangeklede 570S met een grotere bagageruimte onder een schuin aflopende glazen kap, een stillere uitlaat en een iets comfortabel afgesteld onderstel. Die McLaren is dus ook relatief goed geschikt voor het afleggen van grotere afstanden. McLaren heeft overwogen om de GT een 1+2 stoelopstelling te geven à la de F1. Maar de Amerikaanse autoriteiten spraken daar hun veto over uit omdat de airbags voor de schuin achter zittende passagiers dan minder goed zouden kunnen werken.

De GT deelt techniek met bestaande sportwagens van McLaren, maar is voor 70 procent nieuw. Over de aandrijving doet Flewitt nog geen uitspraken, maar de kans is groot dat het model de inmiddels bekende dubbel geblazen 4,0 liter V8 krijgt. In de 720S levert die motor 720 pk. Reken voor de GT op minimaal 630 pk. De 570S heeft nog een 3,8 versie van de dubbel geblazen V8 onder de kap. In de 600LT schopt deze krachtbron het tot 600 pk. De GT weegt minder dan 1.500 kilo, met dank aan de koolstofvezel kuip van de 720S.

De GT is het vierde model uit het Track 25 businessplan van McLaren. In de komende jaren introduceren de Britten in totaal 25 nieuwe sportwagens en daarvan afgeleide varianten. In de pijplijn zitten onder andere een LT versie van de 720S en een opvolger voor de 540C / 570S / 570GT. Met de GT wil McLaren gaan concurreren met andere luxueuze supersportwagens zoals de Aston Martin DB11 en Bentley Continental GT.

Reageren is niet mogelijk.