Audi komt met 6 nieuwe RS modellen

0

Het is exact 25 jaar geleden dat Audi de RS2 Avant lanceerde en daarmee onbewust de basis legde voor een nieuw subgamma. Om dat te vieren, belooft Audi ons dit jaar 6 nieuwe RS modellen.

In 1994 lanceerde Audi de in samenwerking met Porsche ontwikkelde RS2 Avant. Een (voor die tijd) knetter snelle en ook opvallend blauwe stationwagen. Het concept was destijds nieuw en werd het handelsmerk van de RS producten van Audi. De RS 2 Avant werd aangedreven door een 2,2 liter 5 cilinder turbomotor die goed was voor 315 pk en 410 Nm. Met de hulp van de onmisbare Quattro vierwielaandrijving had deze sportieve combi aan 5,4 seconden genoeg om naar 100 km/u te sprinten. Uiteindelijk zouden er 2.891 exemplaren van gebouwd worden.

Nu, 25 jaar en 25 modellen later (Duitsers houden van efficiëntie) viert Audi de geboorte van haar RS badge. Met een hoop evenementen, maar ook door zichzelf dit jaar een roedel nieuwe RS modellen cadeau te doen: 6 in totaal, waarvan er 2 compleet nieuw zijn. Audi meldt niet om welke auto’s het gaat. Duiken we even in de prijslijst van het merk met de 4 ringen, dan valt op dat de A4, A5, A6, A7 en Q3 het momenteel zonder RS versie doen; modellen die voorheen wel beschikten over een dergelijk derivaat. Daar zullen dus zeker 4 nieuwe RS uitvoeringen tussen zitten. Grootste kanshebbers zijn de RS4 Avant, de RS5 Coupé, de RS6 Avant de RS7 Sportback.

Maar welke 2 compleet nieuwe RS modellen heeft Audi in de pijplijn zitten? Eén daarvan is zeker de RS Q8. Die krijgt een geblazen 4,0 liter V8, mogelijk geassisteerd door een elektromotor. Is dat laatste het geval, en dat is aannemelijk gezien de elektrificatienoodzaak, dan wordt de RS Q8 niet zozeer een concurrent voor de Lamborghini Urus, maar meer voor de nog te introduceren Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid. Die krijgt dezelfde aandrijflijn als de soortgelijke uitvoering van de Panamera, hetgeen een systeemvermogen van 680 pk betekent. De andere is vermoedelijk de RS Q3. Dat is weliswaar geen compleet nieuw model, maar van de nieuwe generatie verschijnt ook een Sportback versie met schuine achterzijde in coupévorm. Dus die telt wel als ‘compleet nieuw’. De RS Q3 krijgt de befaamde 5 cilinder 2,5 liter TFSI motor onder de kap. Reken op 400 pk.

Audi viert de 25ste verjaardag van haar RS modellijn ook met een tentoonstelling op het Audi Forum in Neckarsulm, dat sinds 12 juli geopend is. Naast de vertrouwde productiemodellen worden er ook 14 zeldzame RS types getoond, waaronder een competitieversie van de Audi TT RS, een RS5 DTM racer en een nooit in productie genomen prototype van de RS8. Een leuke tussenstop op weg naar je vakantiebestemming, als je toch die richting uit moet.

Reageren is niet mogelijk.