Een e-step is in Nederland duur speelgoed.

0

Bestuurders van kleine elektrische voertuigen als stepjes, skateboards en 1-wielers riskeren hoge kosten omdat ze onverzekerd op de openbare weg rijden. Bij een ongeluk moeten ze daardoor zelf de schade vergoeden, zo waarschuwt Veilig Verkeer Nederland (VNN) en het Verbond van Verzekeraars.

Omdat de e-steps niet worden gekeurd door de RDW zijn ze in Nederland op de openbare weg verboden. “In het buitenland mag dat allemaal al wel. Dat leidt natuurlijk tot verwarring”, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars komen daarom nu met de waarschuwing omdat de elektrische voertuigen vaak op vakantie in het buitenland worden gekocht.

“Mocht je met zo’n e-step een aanrijding veroorzaken, dan is dat slechts bij een enkele aansprakelijkheidsverzekering nog gedekt”, zegt Van Elferen. “Maar in andere gevallen komt het waarborgfonds kijken. Dat is een gezamenlijk fonds van verzekeraars dat in zo’n geval uitkeert aan het slachtoffer. En die kan de kosten op jou verhalen”. Ook riskeren bestuurders een boete van 380 euro en het voertuig kan in beslag worden genomen.

Het Verbond van Verzekeraars wil dat er betere voorlichting komt over de onverzekerde e-steps en e-skateboards. “Het bezit is niet verboden. Dus je kan niet aan de douane vragen om hem bij de grens uit de auto te halen”. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouders die in het buitenland elektrisch speelgoed kopen voor hun kinderen geen idee hebben van de Nederlandse regelgeving, aldus een woordvoerder van de VNN.

Omdat er in andere Europese landen gewoon op een elektrische step rondgereden mag worden, veronderstellen veel Nederlanders dat het in Nederland ook mag. Ze kopen een exemplaar tijdens de vakantie, maar thuis moet de elektrische step ongebruikt de schuur in. Doordat de voertuigen nergens worden geregistreerd, is het onbekend hoeveel van dit soort elektrische voertuigen er in Nederland rondrijden.

Kleine e-steps of monowheels zijn in Nederland weliswaar verboden, maar enkele andere e-voertuigen worden toegelaten onder de categorie bijzondere bromfiets, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Bij aankoop is het goed om eerst de website van de fabrikant te raadplegen of na te vragen bij de winkelier of het voertuig in Nederland de weg op mag”.

Reageren is niet mogelijk.