General Motors: stakingen gaan door ondanks akkoord

0

In de Verenigde Staten gaan de massale stakingen bij General Motors gewoon door. Pas volgende week wordt er gestemd over het huidige onderhandelingsresultaat.

Bij diverse fabrieken van General Motors in de Verenigde Staten wordt door 48.000 werknemers al ruim een maand gestaakt. Zij verzetten zich tegen de sluiting van diverse fabrieken en het verplaatsen van delen van de productie naar Mexico. Ook over de lonen zijn zij niet tevreden. Daarnaast vinden de werknemers het maar niks dat personeel, dat soms al jaren achtereen voor General Motors werkt, nog steeds een arbeidsovereenkomst met een tijdelijke status heeft. Het is voor het eerst in 12 jaar dat werknemers van General Motors aan het staken zijn.

United Auto Workers, de belangrijkste Amerikaanse vakbond, heeft een akkoord met General Motors bereikt over hogere lonen voor voltijdwerkers en betere voorwaarden voor uitzendkrachten, maar waarin wel wordt ingestemd met de sluiting van 3 Amerikaanse fabrieken. Een vierde productiefaciliteit zal wel anders dan gepland open blijven. General Motors heeft toegezegd daar een elektrische pick-up te zullen gaan bouwen. Door de vakbond wordt deze draai van de autofabrikant gezien als een overwinning.

Meer details over de overeenkomst worden niet gemeld. Volgens bronnen van Autointernationaal.nl gaat het onder meer om structurele salarisverhoging van 3 procent voor het vaste personeel van General Motors. Inhuurkrachten zouden er 4 procent bij krijgen. Verder zou General Motors in totaal 9 miljard dollar willen investeren in haar Amerikaanse fabrieken. Dat er een voorlopig akkoord is, is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat topvrouw Mary Barra (foto) zich deze week persoonlijk is gaan bemoeien met de onderhandelingen.

De vakbondsleden hebben tot 25 oktober de tijd om over de contractvoorwaarden te stemmen. De leiding van de United Auto Workers adviseert in te stemmen met de deal. Toch is besloten om de stakingen tot 25 oktober vol te houden. Volgens analisten in de Verenigde Staten weerspiegelt dit de gespletenheid van de vakbond. Er is veel ontevredenheid over de 3 fabriekssluitingen en de top van de United Auto Workers wordt gewantrouwd wegens slepende corruptieschandalen.

Door de stakingen zijn al veel problemen ontstaan. Zo ontstonden er tekorten bij Amerikaanse dealers aan pick-ups van het merk Chevrolet. Dat is pijnlijk voor General Motors want juist met dit type auto’s wordt het meeste geld verdiend. Analisten ramen de verliezen voor de autofabrikant op 2 miljard dollar. Onder meer toeleverancier Faurecia meldde deze week dat de omzet in het derde kwartaal lager uitvalt door minder afzet aan de Amerikaanse fabrieken van General Motors.

Reageren is niet mogelijk.