TomTom: automobilist heeft meeste extra reistijd in Leiden

0

Automobilisten in Leiden hadden vorig jaar de meeste vertraging in het verkeer in Nederland. Dat zegt TomTom in een jaarlijks rapport over de verkeersdrukte in de wereld, de Traffic Index.

Gemiddeld heeft iemand in Leiden 30 procent extra reistijd. In de spits deden automobilisten in deze stad het afgelopen jaar gemiddeld 18 minuten langer over een autorit van een half uur. Leiden wordt gevolgd door Den Haag (28 procent extra reistijd) en Haarlem en Nijmegen, met 27 procent extra reistijd. In Amsterdam en Arnhem is de extra reistijd 26 procent. In de top-10 staan verder Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven.

Vorig jaar was Den Haag nog de stad met de meeste vertraging in Nederland, met 28 procent extra reistijd. Dat is dus gelijk gebleven. In 12 van de 17 onderzochte steden is het percentage verkeersopstoppingen gestegen, met als grootste stijger Nijmegen. Daar nam de extra reistijd toe met 5 procent, zegt TomTom. In de andere steden is het percentage gelijk gebleven of iets gedaald.

Met gemiddeld 30 procent extra reistijd neemt Leiden in Europa overigens geen ‘toppositie’ in, en doet Nederland het vrij goed. Op de Europese ranglijst staat Leiden als eerste Nederlandse stad op plek 75 en wereldwijd op nummer 131. Moskou is in Europa de stad met de meeste vertraging: daar heeft een automobilist gemiddeld 59 procent meer reistijd, gevolgd door Istanbul (55 procent), Kiev (53 procent), Boekarest (52 procent) en Sint-Petersburg (49 procent). Andere grote steden zoals Parijs (39 procent), Rome (38), Brussel (38) en Londen (38) staan op de plekken 14, 15 en 16 van de Europese ranglijst.

Wereldwijd hebben de meeste automobilisten vertraging in het Indiase Bangalore: een bestuurder heeft daar gemiddeld 71 procent extra reistijd, net als in de Filipijnse hoofdstad Manila. In de VS is Los Angeles met 42 procent extra reistijd de meest verstopte stad.

Reageren is niet mogelijk.