IAA autoshow verhuist naar München

0

De IAA (Internationale Automobil Ausstellung) heeft afgelopen jaar voor de laatste keer in Frankfurt plaatsgevonden. De volgende editie staat voor 2021 gepland en vindt plaats in München.

Sinds 1951, de eerste keer dat de autoshow werd georganiseerd, vond de IAA plaats in Frankfurt. Die locatie had alles te maken met het feit dat Duitsland toen nog in 2 delen opgedeeld was. In dezelfde periode zetelde de regering van West Duitsland in Bonn. Maar het landelijke beleid wordt tegenwoordig al jarenlang vanuit Berlijn bepaald en nu vindt ook de organisatie van de IAA het tijd geworden om voor een internationaal meer aansprekende locatie dan Frankfurt te kiezen. Voortaan mag München zich gastheer van de Duitse autobeurs noemen.

Daarmee komt er een einde van een tijdperk. Dat Frankfurt de autoshow verliest (die mededeling werd afgelopen januari gedaan), komt doordat de locatie én de ideeën van deze stad over de toekomst van de beurs volgens de VDA (de Duitse auto-industrie associatie) van onvoldoende toekomstvisie getuigen. In de race voor de organisatie van de 2-jaarlijkse IAA waren ook Hamburg en Berlijn. Zij  zijn als nieuwe locatie afgevallen.

Dat München aan het langste eind wist te trekken, komt volgens de VDA in een officiële verklaring doordat deze locatie van de 3 steden de meest aantrekkelijke mogelijkheden presenteerde. Hamburg en Berlijn kwamen volgens de associatie ook met zeer goede plannen, maar wisten uiteindelijk toch minder te overtuigen. München sluit volgens de VDA vooral goed aan bij de verwachtingen vanwege de aantrekkelijke evenementenlocaties in het centrum van de Zuid Duitse stad. Ook zijn er aldaar veel hightech bedrijven, startende ondernemingen en onderzoeksinstituten gevestigd.

Daardoor is München volgens de VDA ideaal om de IAA “opnieuw uit te kunnen vinden”. De Duitse show moet namelijk meer worden dan ‘gewoon een autobeurs’. Afgelopen november maakte de organisatie bekend te willen focussen op mobiliteitsconcepten. Auto’s zijn natuurlijk nog steeds welkom, maar “andere vormen van transport” krijgen ook aandacht. Denk aan zelfstandig rijdende auto’s of deeldiensten. De VDA heeft als droom dat bezoekers  straks met autonoom functionerende voertuigen naar de IAA worden gebracht.

In september 2021 is het zover: dan vindt de eerste IAA van München plaats. Het is te hopen dat dan de bezoekersaantallen weer zullen aantrekken. Het ging in Frankfurt namelijk niet goed met de publieke belangstelling voor de beurs. Dat kwam overigens deels doordat autofabrikanten niet meer op kwamen dagen. In goed jaren kon de IAA rekenen op minimaal 800.000 bezoekers, maar tijdens de laatste editie waren dat er niet meer 550.000. Met de veranderde focus op mobiliteit hoopt de VDA dit cijfer weer omhoog te krikken en zo de beurs relevant te houden. De 2021 editie van de IAA in München vindt plaats in één centraal expocentrum dat verbonden is met meerdere kleinere locaties verspreid over de stad. De VDA wil ook de straat op met de autobeurs, al is het nog niet duidelijk hoe de organisatie dat gaan doen.

Reageren is niet mogelijk.