Lexus ES 300h neemt het er van. Zolang het nog kan.

0

Autointernationaal.nl heeft afgelopen week 2 keer aandacht besteed aan de meest recente resultaten van onderzoek dat het toonaangevende Amerikaanse bureau J.D. Power al 31 jaar uitvoert naar de betrouwbaarheid van auto’s. In deze zogeheten Vehicle Dependability Study ging Lexus op merkniveau lange tijd aan kop, maar die is in de 2020-studie onttroond door Genesis, het nieuwe premium merk van Hyundai. Volvo behaalde daarentegen een tegenvallend resultaat, reden voor deze website om dit merk gisteren nog een draai om zijn oren te geven.

Likt Lexus nu zijn wonden? Nou ja, dat valt reuze mee. Het premium merk van Toyota eindigde in de Vehicle Dependability Study op de tweede plaats en dat is altijd nog een bovengemiddeld goed resultaat. En op modelniveau haalde nog nooit een auto zo’n goede score als de Lexus ES.

In de betrouwbaarheidsstudie van J.D. Power spreken Amerikaanse gebruikers van populaire, 3 jaar oude personenwagens zich uit over de kwaliteit die ze ervaren. Het gaat om het aantal door consumenten gemelde problemen van de afgelopen 12 maanden, die (eerste) eigenaren ondervonden. Het aantal mankementen per 100 auto’s bepaalt in de Vehicle Dependability Study de overall betrouwbaarheid en uiteindelijk de rangorde.

Op basis daarvan heeft het onderzoeksbureau voor elke auto een eindscore bepaald. Daarbij geldt: hoe lager de score, des te betrouwbaarder een bepaald model is. Het gemiddelde voor alle auto’s kwam bij deze editie uit op 134 mankementen per 100 auto’s. De Lexus ES liet echter een score van 52 voor zich noteren; de beste score ooit in de 31-jarige historie van het onderzoek. Daar kan Genesis niet tegenop. En Volvo al helemaal niet. Ja, Autointernationaal.nl wrijft het bij het Zweedse merk nog even lekker in.

Reageren is niet mogelijk.