Opel op de vingers getikt vanwege Ampera-e

0

De Reclame Code Commissie verbiedt de reclame van Opel over de actieradius van de Ampera-e. Daarin wordt beweerd dat men met de elektrische hoge hatchback zorgeloos heen en weer van Amsterdam naar Maastricht kan rijden. Maar dat klopt niet.

De Nederlandse importeur van Opel mag in zijn reclame-uitingen voor de Ampera-e niet meer beweren dat men met de elektrische auto dankzij een “zorgeloze actieradius” heen en terug van Amsterdam naar Maastricht kan rijden. Uit een onafhankelijke praktijktest zou zijn gebleken dat dit niet haalbaar is.

Een inwoner van Lelystad was in december naar de Reclame Code Commissie gestapt. Hij was teleurgesteld over de actieradius van zijn net aangeschafte Ampera-e. Volgens de RCC wordt in de reclame-uitingen van Opel onvoldoende duidelijk dat het rij bereik waarmee wordt geadverteerd, onder optimale omstandigheden is gerealiseerd (weinig wind, geen lage temperaturen, de mogelijkheid om zonder vertraging door te kunnen rijden). Opel mag daarom niet meer op die wijze adverteren.

Volgens Opel Nederland is hun bewering gebaseerd op de met de WLTP meetnorm vastgestelde actieradius van 423 kilometer. Volgens de importeur kan het rij bereik afwijken en variëren. Van invloed zijn bijvoorbeeld de temperatuur, het gebruik van elektrisch aangestuurde functies, het rijgedrag en de mate van remenergie recuperatie. Bovendien is in winterse omstandigheden de actieradius vaak lager dan het officieel opgegeven bereik, aldus Opel Nederland.

Consumentenorganisaties wezen er eerder ook al op dat daadwerkelijke actieradius van elektrische auto’s eigenlijk stelselmatig kleiner is dan dat autofabrikanten opgeven. Opel Nederland heeft tot 5 maart de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Reclame Code Commissie. Tot die tijd mag zij de commercial gewoon blijven uitzenden. Of Opel Nederland de moeite zal nemen om in beroep te gaan, is overigens nog maar de vraag. Het merk stopt met de verkoop van Ampera-e zodra de huidige voorraad op is.

Reageren is niet mogelijk.