Punch koopt Italiaanse vestiging van General Motors

0

Punch Group, het bedrijf van serieel ondernemer ­Guido Dumarey, neemt de Global Propulsion Systems divisie van General Motors in Turijn over. Het gaat om een ontwikkelingscentrum voor ­dieselmotoren en elektro­nica. Na de overname zal het bedrijfsonderdeel nog tot minstens eind 2021 zaken blijven doen met General Motors, maar Punch herpositioneert het bedrijf tegelijk in de richting van nieuwe markten.

Dumarey wil werk maken van de ontwikkeling van nieuwe techno­logieën voor motoren en versnellings­bakken. Hij heeft hiervoor reeds een contract gesloten met PSA over aandrijflijnen met milde hybride techniek. Volgens directeur Pierpaolo Anto­nioli is het personeel van General Motors in Turijn hooggeschoold en flexibel. De ruim 700 medewerkers in Italië blijven in dienst.

Met de transactie bewijst General Motors weer eens beter te zijn in het verkopen van bedrijfsonderdelen dan in het aan de man brengen van auto’s. De laatste jaren menige divisie in de etalage gezet. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is het merken duo Opel / Vauxhall. Mede door de gestage verkoop van bedrijfsonderdelen is General Motors al lang niet meer het grootste autoconcern wereldwijd.

Het bedrijfsonderdeel in Turijn werd voorheen GM Powertrain Europe genoemd. Het was feitelijk de voortzetting van VM Motori dat internationaal bekendheid verwierf met haar 6 cilinder dieselmotoren. General Motors nam dit bedrijf in Turijn in 2005 over omdat de Amerikanen toen nog innig samenwerkten met Fiat. Zo hadden de dat jaar geïntroduceerde Grande Punto dezelfde technische basis als de Opel Corsa. Dat gold ook voor de Croma en de Vectra. General Motors was ook van plan om de modellen van Saab op hetzelfde onderstel te baseren als Alfa Romeo gebruikte voor haar 159, Brera en Spider maar daar werd op het laatste moment van af gezien.

Nu is de Global Propulsion Systems divisie door General Motors dus verkocht aan de Punch Group. De Belgen hebben grote plannen met dit technische bedrijfsonderdeel. Van eigenaar wordt General Motors nu klant van Global Propulsion Systems. Niet meer voor motoren voor Opel / Vauxhall, maar voor de 6 cilinder lijn Duramax diesel die in de nieuwe Chevrolet Tahoe / Silverado (foto) wordt geleverd. Ook de 4 cilinder dieselmotoren die onder andere in de Chevrolet Cruze werden gemonteerd, komen uit Turijn.

Reageren is niet mogelijk.