Toyota plaagt opnieuw met kleine cross-over

0

Toyota verspreidde begin januari een eerste plaagafbeelding van haar nieuwe compacte cross-over op basis van de Yaris. Nu is ook bekend wanneer die auto wordt gepresenteerd: op 3 maart!

De compacte cross-over beleeft namelijk zijn debuut op de komende Zwitserse autobeurs. Dat lag in de lijn der verwachting aangezien de salon van Genève een ideaal podium is om een nieuw model te presenteren dat primair voor de Europese markt is ontwikkeld. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de lancering datum geeft Toyota ook een tweede plaagafbeelding van haar opgehoogde telg vrij.

De nieuwe foto geeft een iets duidelijker beeld van de achterkant van de cross-over. De daklijn van de Toyota lijkt sterk af te lopen en bij de achterlichten steekt de achterkant nog een stukje extra uit. Smalle, brede achterlichten kenmerken de derrière van de cross-over. Het model gaat concurreren met auto’s als de Hyundai Kona, Kia Stonic en Nissan Juke.

Toyota komt nog niet met technisch nieuws over het model. Maar aangezien de cross-over zijn platform deelt met de Yaris, kunnen wij rekenen op een 3-tal driecilinder benzinemotoren waarvan er 2 een inhoud van 1,5 liter hebben. Daarvan beschikt er 1 over hybride techniek. Op de foto is te zien dat vierwielaandrijving (AWD) ook tot de mogelijkheden gaat behoren. Dat is in het B segment tamelijk uniek.

De extra letter ‘i’ in de typeaanduiding geeft aan dat het om intelligente vierwielaandrijving gaat zonder vaste verbinding tussen de achterwielen en de motor voorin. Waarschijnlijk gaat een elektromotor op de achteras voor het ‘AWD effect’ zorgen. Verder kunnen wij er op rekenen dat de cross-over in vergelijking met de Yaris een grotere bodemvrijheid krijgt.

De productiestart is gepland voor de tweede helft van 2020. De fabricage van de cross-over zal plaatsvinden in dezelfde fabriek waar de Yaris het levenslicht ziet, namelijk in het Franse Valenciennes. Als basis voor de nieuwe Toyota dient het TNGA-B platform. Voor SUV begrippen zal de cross-over een relatief lage zitpositie hebben. Daarmee wil Toyota ook jongere autoconsumenten aanspreken.

Op de autosalon van Genève zijn ook de nieuwe Mirai, Yaris, RAV4 Plug-In, GR Yaris en GR Supra 2.0 te bewonderen. De Yaris WRC rallyauto en de Hilux waarmee Alonso deelnam aan de Dakar competitie staan ook op de Zwitserse beurs.

Reageren is niet mogelijk.