Lexus krijgt eigen versie van nieuwe Toyota Mirai

0

Tijdens een dealerpresentatie in de Verenigde Staten hebben Toyota en dochter Lexus een zogeheten ‘Model Launch Timeline’ getoond. Dat plan maakt veel duidelijk over de toekomstplannen van beide merken. Lexus komt bijvoorbeeld met een eigen versie van de nieuwe Toyota Mirai. Maar er is meer nieuws.

Zo debuteert in 2021 de nieuwe generatie IS. Daarnaast komt Lexus binnen 2 jaar met een verse editie van de NX. Die zal worden gebouwd op het nieuwe TNGA-K platform. Een nieuwe RX staat voor 2023 in de agenda. Een jaar eerder krijgt de ES een update.

In de wandelgangen viel al enige tijd te vernemen dat Lexus met een eigen waterstofauto zou komen. Aanvankelijk werd gedacht aan een variant van de LS, maar het betreft een model op basis van de nieuwe Mirai (foto) van het moederbedrijf die de GS zal aflossen. De Toyota versie komt begin 2021 naar Nederland en moet ongeveer 600 tot 650 kilometer op een volle tank kunnen rijden. Van de oude Mirai werden in de eerste 2 maanden van dit jaar 3 exemplaren op kenteken gezet en de enige andere waterstofauto die momenteel in Nederland te koop is, trok 8 klanten. Maar Toyota rekent op een doorbraak omdat er eind dit jaar in Nederland 17 waterstoftank stations in gebruik zullen zijn. Langzaam maar zeker komt daarmee een landelijk dekkend netwerk in zicht. Lexus werkt overigens ook aan een LS met waterstof technologie, maar die debuteert niet voor 2022. Dan krijgt het vlaggenschip een facelift.

Uit het toekomstplannen van Lexus blijkt verder dat de V8 motoren worden uitgefaseerd. In plaats daarvan zal de luxe dochter van Toyota zich gaan focussen op dubbel geblazen V6 motoren met hybride ondersteuning. Inderdaad, precies zoals de nieuwe krachtbron van Aston Martin voor haar supersportwagens. Een uitzondering wordt gevormd door de Lexus LC. Die wordt in 2022 ook leverbaar in F uitmonstering met een V8 motor die voorzien is van 2 turbo’s.

De GX, de variant van Lexus van de Toyota Land Cruiser, is inmiddels 11 jaar oud, maar moet het nog tot 2023 volhouden. De opvolger zal zoals gezegd niet meer leverbaar zijn met een V8 motor, maar wel met een dubbel geblazen 6 cilinder krachtbron. Zijn grote broer, de LX, zal worden getransformeerd tot een ultra luxueuze en moderne SUV om zo de strijd in de hoogste regionen aan te kunnen gaan met onder andere de Bentley Bentayga.

Reageren is niet mogelijk.