Cadillac plakt Blackwing badge op CT4 en CT5

0

De snelste modellen van Cadillac dragen een ‘V’ achter hun naam, net als de rapste bolides van Audi een RS badge dragen en de vlotste auto’s van Mercedes de 3 letters ‘AMG’ in hun merknaam dragen. Voor de vierde aflevering van de V-series gaan de Amerikanen echter een stap verder. De ultieme uitvoeringen van de CT4 en CT5 krijgen de extra typeaanduiding ‘Blackwing’ van Cadillac. Wellicht omdat het parademerk van General Motors denkt dat hiermee associaties opgeroepen kunnen worden met de ‘Black Series’ modellen van Mercedes-AMG.

De 2 nieuwe, snelle sportsedans zie je hier alvast in camouflagetenue. Het onderstel van de Blackwing uitvoering is strakker afgesteld, de rij assistentiesystemen zijn beter bij de les en de motoren zijn krachtiger. En ook niet onbelangrijk: Cadillac zet een handbak op de optielijst. Voor een Amerikaanse autofabrikant is dat beslist opmerkelijk.

De motoren zijn een bijzonder verhaal. Hoewel Cadillac kan kiezen uit een enorm aanbod van General Motors, besloot het premium merk 2 jaar geleden om de voorkeur te geven aan een volledig nieuwe, eigen V8. Een flinke investering, want motoren ontwikkelen is niet goedkoop. De nieuwe 4,2 liter met 2 turbo’s kreeg de naam Blackwing en debuteerde in de slechts kort verkrijgbare topversie van de CT6. Nu wordt die motor alweer aan de kant geschoven omdat hij niet zou passen in de nieuwe generatie V-series modellen. Dat heeft te maken met de dubbele bovenliggende nokkenassen van de Blackwing krachtbron. De oude 6,2 liter V8 met compressor, bekend van de vorige generatie Chevrolet Corvette Z06, is compacter, past daardoor wel en doet zijn bijnaam (‘small block’) dus eer aan.

In de nieuwe V-series Blackwing modellen van Cadillac ligt dus, verwarrend genoeg, geen motor met dezelfde naam. De CT5 versie krijgt bovengenoemde, oude 6,2 liter V8. Daar hoeft de Black uitvoering zich niet voor te schamen, want het vermogen bedraagt minstens 649 pk. Daarmee is hij even sterk als de laatste generatie CTS-V. De compactere CT4-V Blackwing doet het met een geblazen V6. Die transformeert de Cadillac ook tot een heuse performance sedan. De 6 cilinder motor is namelijk goed voor 464 pk. Concrete prestatiecijfers zijn er nog neit, maar Cadillac meldt alvast dat de nieuwe Blackwing versies de rondetijden van de oude ATS-V en CTS-V op de Virginia International Raceway hebben verslagen. Dat belooft dus veel goeds.

De nieuwe Blackwing modellen zullen door Cadillac boven de reguliere V-series uitvoeringen van de CT4 en CT5 worden gepositioneerd. Die werden enigszins lauw ontvangen, wat met een vermogen van respectievelijk 326 pk en 361 pk niet verwonderlijk is. Amerikanen kregen er geen warme gevoelens bij, laat staan dat de betreffende Cadillac modellen als ‘heet’ werden beschouwd.

 

Reageren is niet mogelijk.