Gele stoflaag op de auto komt niet door Sahara zand

0

Ligt er sinds een paar dagen ook een gele stoflaag op jouw auto? Dit komt (gelukkig) niet doordat het voertuig al een flinke tijd voor het huis staat. En nee, het is ook geen Sahara zand. Het is stuifmeel en dus slecht nieuws voor hooikoorts patiënten.

Vorig jaar rond deze tijd was het een ‘Saraha wolk’ die voor een stoflaag op de auto’s en de tuinstoelen zorgde, maar nu is dat dus stuifmeel. Deze pollen worden door bloemen, planten en bomen aangemaakt om zich voort te planten. Het stuifmeel bevat eiwitten waar sommige mensen allergisch voor zijn. Deze periode van het jaar is daarom erg ongunstig voor hooikoorts patiënten.

De zon en de warmte zorgen er voor dat er veel stuifmeel in de lucht hangt. “Door de wind waait het stuifmeel overal heen”, aldus Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar. Ook over de grens. Het gele laagje op de auto’s wordt namelijk niet alleen veroorzaakt door Nederlandse bomen en grassen. “De wind komt uit het oosten. Daardoor worden pollen uit Duitsland over ons hele land verspreid”.

Het is niet zo dat het oosten van ons land meer last heeft van de pollen dan de rest. “De pollen die in het oosten van het land ontstaan, waaien net als de Duitse pollen ook naar het westen”, zo weet De Jong. “De gele pollen die je op de auto’s terugziet, komen voornamelijk van de berken en de elzen. De grassen beginnen nu ook met bloeien, dus het is nog een paar dagen afzien voor hooikoorts patiënten”.

“In het weekend wordt het frisser. De wind zal draaien en vanuit het noorden komen. “Boven de zee heb je natuurlijk geen bomen en dus ook geen pollen. Dit maakt het dan weer wat gunstiger voor mensen met hooikoorts”, aldus de meteoroloog. Maar wat echt helpt, is een flinke bui. “Die spoelt de lucht en de auto’s weer schoon. De pollen komen dan namelijk met de regen mee naar beneden”. Helaas zit regen er op een enkel buitje na, niet in, zo voorspelt De Jong.

 

Reageren is niet mogelijk.