Milieuvriendelijk autowassen? Dan is de wasstraat beter dan het zelf doen

0

Gemiddeld wast een Nederlander 4 á 5 keer per jaar zijn auto. Hoeveel water daarbij gebruikt wordt en hoe slecht dat is voor het milieu, hangt nogal af van welke methode je gebruikt.

“Bij een beurt in de wasstraat wordt 350 tot 450 liter water gebruikt. Zowel vers als gerecycled water”, zegt mede-eigenaar Theo Heikamp van Dico carwash, een bedrijf dat machines voor wasstraten levert. Gemiddeld gaat het daarbij om 150 liter vers water. Bij de zuinigste apparaten wordt 70 liter vers water gebruikt.

Lex Peters van ANAC Carwash, met 14 vestigingen de grootste carwash onderneming van Nederland, noemt een getal van 400 liter water per wasbeurt waarvan 50 liter nieuw water. Het gekozen wasprogramma maakt daarbij bijna niet uit. “Dat levert bijna geen variatie op. Het grootste verschil maakt een reiniging van de bodem. Dat levert 120 tot 150 liter extra waterverbruik op”, zegt Peters.

Dat verse of nieuwe water komt niet uit de drinkwaterleidingen, maar wordt opgepompt uit het grondwater en daarna gefilterd. Bij gebruik tot 10.000 liter mogen wasstraten dat zonder vergunning doen, maar ze hebben wel een meldplicht. Het water krijgt namelijk een behandeling waardoor het bij het opdrogen geen kringen achterlaat, dit in tegenstelling tot kraanwater.

De mensen die thuis aan de slag gaan met emmer en tuinslang vallen in 2 categorieën uiteen, legt Heikamp uit. “De fanatieke autobezitter die heel netjes bezig is om krasvrij zijn auto te wassen, zal ongeveer 6 emmers of 80 liter water gebruiken. Iemand die minder kritisch is, pakt een emmertje sop en zijn tuinslang en komt uit op 65 liter.” Zelf aan de slag met een waterspuit in een was box kan natuurlijk ook. Daarbij komt 10 liter water per minuut uit de hogedrukspuit. Gemiddeld is een autobezitter daar 5 minuten mee bezig, dus dat kost 50 liter water.

Uit onderzoek van de Bovag onder wasstraat ondernemers en hun klanten komt naar voren dat een Nederlander gemiddeld 8 keer per jaar zijn auto door de wasstraat haalt. Toch blijkt uit gegevens van kentekencamera’s dat dat getal niet klopt. Volgens Heikamp is er sprake van sociaal wenselijke antwoorden. “Uit informatie van de camera’s blijkt dat een Nederlander gemiddeld slechts 4 tot 5 keer per jaar zijn auto wast”.

Uit bovenstaand verslag blijkt dat het qua waterverbruik niet heel veel uitmaakt of je door de wasstraat gaat of thuis de auto wast. Toch is het volgens Heikamp van Dico Carwash voor het milieu veel beter om door de wasstraat te gaan. Ten eerste gebruiken ze geen drinkwater, maar grondwater. Ten tweede: “Wij filteren het water voordat wij het lozen. Dat doen mensen thuis niet, dan zit alle zeep en vuil er nog in”.

Reageren is niet mogelijk.