BMW houdt alle DTM opties open ondanks “onsportief” vertrek Audi

0

Na de bekendmaking van Audi dat het na dit seizoen een punt zet achter haar DTM programma blijft BMW als enige fabrikant over in het Deutsche Tourenwagen Meisterschaft . Toch ziet de autofabrikant uit München nog toekomst in het toerwagen kampioenschap.

Audi is sinds 2004 officieel als fabrikant actief in de DTM, maar aan een lange succesvolle periode in het toerwagen kampioenschap komt aan het eind van dit jaar een einde. Als reden voor haar vertrek geeft Audi naast de financiële impact van de corona crisis ook haar focus op duurzamere alternatieven zoals de Formule E. De DTM exit van de autofabrikant uit Ingolstadt leek dan ook al langer in de lucht te hangen, maar toch zegt BMW compleet verrast te zijn door het besluit van haar enige concurrent in het Duits toerwagen kampioenschap.

“Het besluit heeft mij verbaasd en teleurgesteld”, aldus Klaus Fröhlich, lid van de Raad van Bestuur bij BMW. “Ik vind het niet alleen verbazingwekkend, maar ook onsportief om er zomaar de stekker uit te trekken en niet eerst met ons te overleggen. Ik werd echt compleet verrast. Toen Mercedes zich terugtrok (eind 2018, red.), werd ik persoonlijk gebeld door de CEO. Die legde mij precies uit waarom men die keuze had gemaakt. Het werd heel professioneel afgehandeld. Dat mis ik nu bij Audi”.

Ook het argument dat Audi de DTM verlaat om zich te focussen op groenere alternatieven valt niet in goede aarde bij BMW: “De verklaring ‘we kiezen voor de Formule E om met elektrische auto’s te gaan racen in plaats van de DTM’ begrijp ik niet, juist omdat de DTM volledig elektrisch wil worden vanaf 2025”, vervolgt Fröhlich (foto). “Het is niet aan mij om te oordelen over een ander bedrijf, maar voor zover ik kan zien, ondergaat Audi een ingrijpend herstructureringsproces. Ik zet mijn vraagtekens bij het besluit om de DTM te schrappen en of het op de lange termijn verstandig is om te kiezen voor de Formule E om elektrische mobiliteit te promoten”.

Ondanks het vertrek van Audi denkt Fröhlich niet dat de DTM ten dode is opgeschreven, al sluit hij niet uit dat het kampioenschap tijdelijk wordt onderbroken: “De raceklasse is nog altijd zeer aantrekkelijk en biedt perspectief voor de toekomst. Op de korte termijn hebben we een probleem met de vorige DTM aanpak en moeten we ‘outside the box’ gaan denken. We moeten er zeker even over nadenken en misschien volgt er wel een onderbreking, maar de DTM is in het verleden al eens stilgelegd en daarna weer teruggekomen”.

Reageren is niet mogelijk.