Half miljoen Nederlanders gaan hittegolf in met winterbanden

0

Uit onderzoek van de Bovag blijkt dat circa een half miljoen auto’s in Nederland op dit moment nog steeds voorzien is van winterbanden. Dat heeft diverse nadelen.

Uit recent onderzoek op 6 verschillende locaties in het land van de Bovag blijkt dat van de 1.658 auto’s die onder de loep werden genomen, er 5,3 procent (88 stuks) nog steeds voorzien waren van winterbanden. Omgerekend naar het totale wagenpark van Nederland (9 miljoen voertuigen) gaat het om zo’n 500.000 auto’s. In 2018 werd er ook een dergelijk onderzoek uitgevoerd door de Bovag. Toen bleek dat 5,7 procent van de auto’s nog steeds rondreed met winterbanden. Waarschuwingen dat het voor de verkeersveiligheid beter is als er wordt gewisseld, blijkt dus aan dovemansoren gericht te zijn. In 2015 was het percentage aanzienlijk lager, alhoewel dat ook aan het onderzoek kan liggen.

Volgens de Bovag werden er opvallend vaak bij oudere, kleinere auto’s winterbanden aangetroffen en kwam het ook regelmatig voor dat er bijvoorbeeld aan de voorkant wél zomerbanden zaten (van een budgetlabel), maar aan de achterkant winterrubber (van een A-merk). Daarbij lag in Amsterdam en Utrecht het percentage winterbanden met 7 procent duidelijk boven het gemiddelde, zo constateerde de brancheorganisatie, terwijl dat in Breda en Roosendaal 4 procent was.

De Bovag benadrukt dat het doorrijden op winterbanden onder zomerse omstandigheden “ronduit onverstandig” is en verschillende nadelen heeft. De remweg is langer (met name tijdens de aankomende hittegolf), het brandstofverbruik hoger, de grip minder en de slijtage sneller. Daarnaast is rijden met winterbanden ook minder comfortabel, aangezien dergelijk rubber voor meer afrolgeluid zorgt.

De controleurs van Bovag zagen ook veel 4 seizoenenbanden. Dat is voor de gemiddelde Nederlandse automobilist waarschijnlijk een ideale oplossing. Met een hoogwaardige 4 seizoenenband is het mogelijk om veilig (genoeg) te rijden in de zomer én in de winter, zonder dat daarvoor elk halfjaar de banden gewisseld moeten worden. Voor veelrijders is de aparte zomer- en winterband echter nog steeds het beste alternatief.

Reageren is niet mogelijk.