Voormalig Renault topman wordt nieuwe CEO van Jaguar Land Rover

0

Thierry Bolloré wordt bij Jaguar Land Rover de opvolger van topman Ralf Speth. Met zijn aanstelling neemt de Fransman revanche, want hij was eind vorig jaar als CEO aan de dijk gezet door Renault. Bolloré start op 10 september. Maar is het leiden van een tweetal premium merken hetzelfde als het aansturen van een volumeproducent in de autobranche?

Speth vertrekt in september bij het kwakkelende Britse autoconcern. Hij gaf sinds 2010 leiding aan het Jaguar Land Rover. Bolloré volgde bij Renault Carlos Ghosn op, maar moest een klein jaar later alsnog vertrekken bij het Franse autoconcern omdat hij op te veel, vooral Japanse, tegen was gaan staan. Dat hij werd beschouwd als één van de laatste bondgenoten van Ghosn, pleitte ook tegen hem.

Volgens andere (Nederlandse) automedia was ook de Nederlander Bram Schot in de race om de nieuwe topman van Jaguar Land Rover te worden, maar Autointernationaal.nl heeft dat gerucht nooit serieus genomen. Schot is een braller oftewel meer een prater dan een doener en dat is wel het laatste wat de Britten kunnen gebruiken om de autofabrikant naar rustiger vaarwater te loodsen. Schot moest opstappen als eerste man van Audi en had geen enkele behoefte om hem een ander functie aan te bieden binnen het bedrijf.

De benoeming van Bolloré als CEO bij Jaguar Land Rover kan zeker als eerherstel voor hem worden gezien. Speth zal na 10 september niet langer verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse leiding bij het Britse merken duo, maar blijft wel niet uitvoerend vice voorzitter van de Raad van Bestuur, oftewel commissaris. Hij gaat na 10 jaar met gedeeltelijk pensioen.

.

Reageren is niet mogelijk.