Autoverkopen China 4 maanden op rij in de plus

0

Sinds 4 maanden staan de autoverkopen in China weer in de plus. In maart was er nog sprake van een terugval in het aantal registraties, maar daarna niet meer. Dat meldt de China Association Automobile Manufacturers (CAAM).

In de maand juli pluste de verkoop van auto’s met 16,4 procent. Er werden 2,11 miljoen exemplaren verkocht. Vooral de Chinese autofabrikanten Geely (eerste foto) en Great Wall (tweede foto) deden goede zaken in juli. Van de buitenlandse merken wist vooral Toyota meer orders te noteren. Overigens trekt ook de verkoop van zogeheten alternatief aangedreven auto’s weer aan. De afzet daarvan stond enige tijd onder druk omdat de Chinese overheid het subsidiebedrag had verlaagd. (Stekker) hybride auto’s en volledig elektrische personenwagens gingen 19,3 procent vaker over de toonbank dan in juli vorig jaar.

Maar in vergelijking met de eerste 7 maanden van 219 is er nog steeds sprake van een verkoopachterstand van 12,7 procent. Er gingen 12,37 miljoen auto’s over de toonbank, aldus de CAAM. Voor het gehele jaar houdt China rekening met een daling van de autoverkoop van 10 procent. De achterstand op 2019 zal dus iets worden ingelopen. Maar voorwaarde is dan wel dat een tweede uitbraakgolf van het corona virus uitblijft. Zo niet, dan zou de verkoopdaling voor heel 2020 kunnen oplopen tot circa 20 procent.

China is één van de grootste afzetmarkten voor auto’s ter wereld. Buitenlandse fabrikanten hebben veel in lokale productie infrastructuur geïnvesteerd. Zo is Tesla dit jaar gestart met de bouw van de eerste exemplaren van de Model 3 in een nieuwe fabriek in Sjanghai. Afgelopen maand verkocht dit merk 11,014 auto’s op de Chinese markt.

Reageren is niet mogelijk.