Skoda en Volkswagen breiden garantietermijn uit

0

De garantie op de personenwagens van Skoda en Volkswagen wordt verlengd naar 4 jaar in Nederland. De limiet ligt bij 100.000. De garantietermijn van de fabrikant is 2 jaar, waaraan de importeur 2 jaar toevoegt. Ook voor de gratis pechhulp geldt nu 4 jaar. De garantie is overdraagbaar.

Met het verlengen van de termijn, die vanaf modeljaar 2021 in gaat, volgen Skoda en Volkswagen zustermerk Seat dat al eerder besloot om 4 jaar garantie te gaan bieden. Maar er is altijd baas boven baas. De fabrikanten Fiat Chrysler Automobiles, Hyundai, Mitsubishi en Toyota / Lexus kennen een garantie van 5 jaar. Kia blijft met een termijn van 7 jaar koploper. Het is onbekend of importeur Pon ook voor Audi de garantieperiode gaat uitbreiden naar 4 jaar.

Wie meer dan 25.000 km per jaar rijdt, loopt bij Seat, Skoda en Volkswagen dus eerder tegen het einde van de waarborgtermijn aan. Slijtagegevoelige onderdelen zoals de remmen, de banden en de ruitenwissers vallen buiten de garantie. De verlengde periode is geldig zolang onderhoud plaatsvindt volgens fabrieksvoorschrift. De gratis mobiliteitsgarantie is geldig zolang er onderhoud wordt uitgevoerd bij een erkende Volkswagen servicepartner.

Er is overigens wel een opmerkelijke uitzondering op de garantieregel: voor de elektrische modellen van het autoconcern uit Wolfsburg geldt nog steeds 2 jaar. Maar dit betreft momenteel alleen de Skoda Citigo iV en de Volkswagen e-Up. Angst voor problemen met het accupakket worden evengoed opgevangen want voor haar elektrische en stekker hybride modellen geven beide merken 8 jaar of 160.000 km garantie op de hoogvoltage accu.

Infotainment en standaard DAB+

Behalve meer garantie krijgen alle nieuwe Volkswagens vanaf nu ook standaard digitale DAB+-radio mee. Ook zijn er kleine vernieuwingen op het gebied van infomedia. Zo hebben alle modellen vanaf de Polo nu een Ready to Discover systeem met een 8,0 inch touch screen aan boord, waarbij ook de menustructuur is vernieuwd. Ook krijgen de Volkswagens twee USB-C aansluitingen toebedeeld en is de Streaming & Internet functionaliteit voortaan altijd aanwezig, zodat updaten ‘via de lucht’ mogelijk is. Uitbreiding van het infomedia systeem met bijvoorbeeld navigatie is daarmee achteraf eenvoudig mogelijk. Volkswagen biedt net als voorheen ook de Discover Media en Discover Pro navigatie, radio en multimedia systemen aan. De laatste beschikt over een 9,2 inch groot centraal scherm en Homescreen 2.0.

Ook de We Connect functies, bestaande uit internetdiensten en een app, zijn nu vanaf de Polo altijd present. Daarmee heeft de bestuurder onder meer inzicht in de parkeerpositie en kilometerstand. Onderdeel van We Connect is Private E-Call, een uitgebreidere versie van Emergency Call, waarbij nu ook aanvullende informatie (zoals de rijrichting, het aantal passagiers en de airbag status) met de hulpdiensten kan worden gedeeld.

We Connect Plus biedt toegang tot een aantal extra internetdiensten. Functies zijn onder meer notificaties over de maximumsnelheid en het vergrendelen plus ontgrendelen van de auto via de telefoon, airconditioningbediening op afstand, actuele verkeersinformatie en het updaten van kaarten. Het systeem geeft ook pushmeldingen als de auto onbedoeld wordt geopend of in beweging is. We Connect Plus is, afhankelijk van de uitvoering, standaard voor een periode van 1 tot 3 jaar. Het proefabonnement van We Connect Plus stopt automatisch en kan, indien gewenst, worden verlengd tegen meerprijs.

De Up is dus de uitzondering op de regel, maar die heeft nu eveneens DAB+ radio standaard. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van de traditionele FM zenders. Zo is er keuze uit meer stations, die vervolgens makkelijker te vinden zijn. De digitale geluidskwaliteit van DAB+ is in theorie beter dan die van de traditionele FM ontvangers.

Reageren is niet mogelijk.