Nieuwe Volkswagen Golf R debuteert op 4 november

0

Volkswagen is op dreef met het introduceren van hete versies van zijn nieuwe Golf. Afgelopen week werd het doek van de GTI Clubsport uitvoering gehaald en nu is de releasedatum van de krachtigere R versie bevestigd.

De overtreffende trap van de Golf GTI en diens Clubsport zal begin volgende maand worden voorgesteld, namelijk op 4 november. De R versie krijgt een 333 pk versie van de 2.0 TSI motor onder de kap. Daarmee is hij ruim een derde sterker dan de Golf GTI (die 245 pk uit dezelfde viercilinder haalt) en ruim 10 procent krachtiger dan de Clubsport uitvoering (die goed is voor 300 pk). De R versie doet daar dus nog een schepje bovenop, met als gevolg dat de sprinttijd tot minder dan 5 seconden kan worden verkort; een tijd die 15 jaar geleden enkel door supersportwagens werd gerealiseerd. Schakelen gaat vrijwel zeker via de 7-traps DSG automaat met dubbele koppeling en 4Motion vierwielaandrijving zorgt voor voldoende tractie.

Om de buitenwereld lekker te maken voor de nieuwe R versie, heeft Volkswagen deze plaagafbeelding verspreid. Helaas zien we niet veel meer dan de bekende kijkers van de Golf, inclusief de daartussen gemonteerde LED strip. Optisch is er daardoor sprake van een vrijwel doorlopende lichtunit. Deze stopt pas bij het merklogo van Volkswagen. Dit zagen we al op de Golf GTI en komt nu dus ook terug op de R versie. Het is een publiek geheim dat de 333 pk sterke topper zich onderscheidt met een geheel eigen voorbumper met daarin forse luchtinlaten. Andere kenmerken zijn dikkere zij schorten en een niet te missen achterspoiler. In de kloeke achterbumper huist een behoorlijke diffuser en 4 stortkokers (2 uitlaatpijpen per kant). Onder het merklogo op de achterklep prijkt de letter ‘R’. Daarmee communiceert Volkswagen dat wij hier met de sterkste Golf te maken hebben.

Volkswagen gaat de nieuwe Golf R overigens ook leveren in Variant uitvoering. Die is bestemd die de eveneens nog te introduceren BMW M3 Touring niet kunnen betalen. Er gaan geruchten dat Volkswagen ook werkt aan een Golf R Plus met liefst 400 pk. Die moet gaan concurreren met de Audi RS3 Sportback en de Mercedes-AMG A 45 (S).

 

Reageren is niet mogelijk.