Skoda Sound Analyser: een app die kan horen wat er stuk is aan jouw auto

0

Skoda heeft een app ontwikkeld die luistert naar jouw draaiende auto en op die manier kan inventariseren óf er sprake is van een probleem, en zo ja, waar die zich bevinden. Dit is een mooi voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie kan helpen om onderhoud en reparaties te vergemakkelijken.

Als het aan de Tsjechische autofabrikant ligt, zijn de dagen dat jij naar de garage moet vanwege een vreemd gezoem of gepiep in jouw auto (waarna de monteur op zoek moest gaan naar het exacte probleem) dus geteld. Doel van de Sound Analyser app van Skoda is om onderhoud en reparaties vlotter te laten verlopen. Die luistert naar het geluid van de motor of andere componenten en vergelijkt dat met hoe de auto zou moeten klinken. Afwijkingen worden dan geanalyseerd door kunstmatige intelligentie (AI) om te bepalen wat het probleem zou kunnen zijn.

De app heeft al een testfase doorlopen bij 245 Skoda dealers in 14 landen en zou volgens Skoda in meer dan 90 procent van de gevallen de juiste diagnose hebben vastgesteld bij de afwijkingen. Voorlopig kan de Sound Analyser nog maar 10 geluiden herkennen, waaronder het besturing systeem, de aircocompressor en de koppelingsplaten van de DSG automaat, maar die mogelijkheden kunnen worden uitgebreid. Een interessante ontwikkeling die het werk van de monteurs gemakkelijker moet maken, waardoor zij minder uren hoeven te schrijven, en bovendien er voor kan zorgen dat mensen sneller naar de garage gaan bij problemen.

Mensen met benzine of diesel in hun bloed, zullen wellicht liever op hun eigen oren blijven vertrouwen om haperende ontstekingen, wiellagers waar iets mee is, of iets simpels als een ventilator die niet aanslaat, te detecteren. Dat is natuurlijk ook helemaal prima. Maar niet iedereen beschikt over die vaardigheid. Zij kunnen, althans als hun auto een Skoda is, met de telefoon app het geluid opnemen. Die zal dan vervolgens het audiobestand via kunstmatige intelligentie vergelijken met een opgeslagen geluidspatroon. Op basis van die analyse kan de Skoda app dan vertellen wat er mis is met de auto.

Volgens Skoda kunnen garagehouders met de app betrouwbaar, duidelijk en snel de staat van een motor checken. Het is zelfs mogelijk om de kwaliteit van slijtage gevoelige onderdelen te bepalen. Daarna weet de garagist of hij iets moet vervangen of dat het nog wel snor zit. Iedere keer dat de app wordt gebruikt en er een nieuw audiofragment wordt opgenomen, leert hij een beetje bij.

 

Reageren is niet mogelijk.