SSC Tuatara is met 532 km/u de snelste straatauto ter wereld

0

Shelby Super Cars, af te korten tot SSC, heeft een nieuw snelheidsrecord gevestigd met een straatauto. De Tuatara haalde namelijk 533 kilometer per uur!

Op een afgesloten weg van ruim 11 kilometer net buiten Las Vegas reed de SSC Tuatara 2 runs, in iedere richting 1 meting. Het gemiddelde daarvan was 508.72 km/u. Het record werd neergezet door de Britse coureur Oliver Webb op een afgesloten deel van de State Highway Route 160, hetzelfde stuk asfalt waar ook Koenigsegg haar record behaalde met de Agera RS.

Tijdens zijn eerste run zette Webb een snelheid van 484,53 km/h op de teller, net niet snel genoeg om het record van de Bugatti Chiron te verbreken. Webb keerde de auto om en trapte nogmaals het gaspedaal van de 1.750 pk sterke Tuatara helemaal in. Ditmaal klokte hij onder toeziend oog van de officiële Guinness World Record jury een snelheid van 532,93 km/u, hetgeen goed voor een gemiddelde van 508,72 km/u.

Na het voltooien van de run verklaarde Webb dat er nog meer in het vat zat. “There was definitely more in there. And with better conditions, I know we could have gone faster, as I approached 331 mph, the Tuatara climbed almost 20 mph (32 km/u, red.) within the last 5 seconds. The car wasn’t running out of steam yet. The crosswinds are all that prevented us from realizing the car’s limit”.

De SSC Tuatara gaat nu de boeken in als de (voorlopig) snelste productieauto ooit. De aalgladde en ontzettend lage hyper sportwagen, die dik 2 jaar geleden werd onthuld,  heeft achter de voorstoelen een 5,9 liter grote, dubbel geblazen V8 met een revolutionair inlaatsysteem die op benzine goed is voor 1.368 pk, maar als er E85 in de tank wordt gegooid, stijgt het vermogen naar liefst 1.774 pk. In combinatie met een extreem lage cW-waarde was de Tuatara daardoor in staat om grenzen te gaan verleggen qua topsnelheid.

De Amerikaanse hyper sportwagen stoot de Koenigsegg Agera RS met overmacht van de troon. Die bereikte in 2017 op dezelfde locatie een gemiddelde topsnelheid van 447,19 km/u. Wie zelf wil gaan ervaren hoe een auto rijdt met een snelheid boven de 500 km/u, moet diepe zakken hebben. De Tuatara gaat omgerekend (belastingen meegerekend) 1,8 miljoen kosten. Er worden vooralsnog slechts 100 exemplaren van de SSC gemaakt, dus ook om die reden is exclusiviteit gegarandeerd.

Ter vergelijking: de Chiron Super Sport haalde 482 km/u. Of SSC met de Tuatara (wiens schakeltijden van de 7-traps automaat in de Track modus onder de 100 milliseconden duiken) nog een poging gaat wagen, is niet duidelijk. Maar nodig is het dus niet. Met de 2 pogingen in tegengestelde richtingen, gecertificeerd GPS data, 2 Guinness gecertificeerde wereldrecord getuigen én een productieauto die het op straatbanden (!) en met non race brandstof wist te halen, is het record zo goed als officieel.

 

Reageren is niet mogelijk.