Toyota positief over winstverwachting

0

Toyota verwacht in de periode tot en met 31 maart 2021 goede zaken te gaan doen. De Japanse autofabrikant heeft de winstverwachting voor het huidige fiscale jaar, dat op deze datum afloopt, namelijk meer dan verdubbeld. Dat komt met name door het herstel van de vraag in China.

Ondanks het feit dat de winst van Toyota het afgelopen kwartaal met 24 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (tot omgerekend 4,1 miljard euro), zijn de Japanners positief over wat de rest van het fiscale jaar gaat brengen. Volgens Chief Financial Officer Kenta Kon was er de afgelopen maanden een drastisch herstel zichtbaar, zo laat hij tijdens een online persbriefing weten. Eerder voorspelde Toyota nog een winst van omgerekend ruim 4 miljard euro, maar de autofabrikant heeft die verwachting bijgesteld naar omgerekend 10,5 miljard euro. Dat is dus ruim een verdubbeling.

Gezien de winst die het concern in het afgelopen kwartaal boekte, is het niet zo gek dat Toyota de verwachting voor het hele fiscale jaar naar boven heeft bijgesteld. Het geld dat in de periode juli t/m september werd verdiend, overtrof namelijk alle prognoses en ook de winstraming voor het hele jaar. Desondanks zijn analisten voorzichtig, met name door de hogere koers van de yen ten opzichte van de dollar (die de marges bij het uitblijven van prijsverhogingen kan aantasten) en de recentelijke opleving van het corona virus. Daardoor blijven mensen, zoals hen dringend geadviseerd wordt, weer vaker thuis. Toyota baseert haar naar boven bijgestelde winstverwachting echter op de gang van zaken in China. Daar is het corona virus beter onder controle, met als gevolg dat er in september meer auto’s werden verkocht dan in dezelfde maand van 2019. Toyota denkt dat deze situatie de rest van het jaar in China niet meer zal veranderen.

 

Toyota voert productie fors op

Toyota wil in de tweede jaarhelft afgerond 4,6 miljoen auto’s bouwen. Dat wordt dan de hoogste productie die het Japanse bedrijf ooit in de periode juli tot en met december heeft gehaald. Het vorige record stond op 4,53 miljoen voertuigen, terwijl er in de eerste 6 maanden van dit jaar niet meer dan 3,31 miljoen auto’s werden gebouwd. Met het nog verder opvoeren van de productie hoopt Toyota de door de corona crisis opgelopen productieachterstand te verkleinen.

In de afgelopen maanden heeft Toyota de productie al stelselmatig opgevoerd. In september rolden er 841.915 nieuwe voertuigen van de band, hetgeen een maandrecord was en bijna 12 procent meer dan de output in hetzelfde tijdvak van 2019. Aan die productiegroei hebben fabrieken in alle werelddelen een bijdrage geleverd, ook in Europa waar in het Franse Valenciennes sinds enkele maanden de nieuwe Yaris van de band rolt. De vierde generatie van dit Toyota model heeft prima recensies van de pers gekregen. Als gevolg daarvan heeft de Yaris in oktober een podiumplaats in de verkoopstatistieken weten te bemachtigen.

 

Terugroepactie

Toyota treft voorbereidingen voor een massale terugroepactie van 5,84 miljoen auto’s over de hele wereld. Vooral de Noord Amerikaanse markt is getroffen, want daar gaat het om 3,7 miljoen voertuigen, net zoals Azië, waar alleen al in China 660.000 wagens terug naar de dealer moeten. In Japan gaat het om 320.000 exemplaren en in de rest van het continent 480.000 stuks. In Europa moeten 110.000 auto’s terug naar de dealer.

De terugroepactie treft meerdere modellen, die allemaal het risico hebben dat een technisch probleem er toe kan leiden dat de motor uitvalt. Schuldige is de brandstofpomp, die wordt geproduceerd bij toeleverancier Denso. Een fout kan de pomp doen vastlopen en zo dus ook de motor doen stilvallen. Hoewel Toyota al meerdere weken onderzoek verricht naar het probleem, konden ingenieurs van het bedrijf de oorzaak ervan nog steeds niet achterhalen. Daarom laat Toyota weten dat het alle betrokken brandstofpompen zal vervangen.

In totaal gaat het om liefst 44 modellen die deze brandstofpomp. Daartoe behoren ook auto’s van Lexus. Alle eigenaren van een personenwagen die met de vermaledijde brandstofpomp is uitgerust, zullen op de hoogte worden gebracht door hun plaatselijke importeur. Het gaat daarbij onder andere om de Lexus LS 460, de Lexus IS-F, de Lexus LS 500h, de Lexus LS 500, de Lexus LC 500 en de Toyota Land Cruiser.

Reageren is niet mogelijk.