Mazda baseert nieuwe 2 op Yaris Hybrid

0

Mazda start uiterlijk in 2022 met de verkoop van een eigen versie van de Toyota Yaris Hybrid. Die gaat de in eigen beheer ontwikkelde en gebouwde 2 aflossen.

De ‘Mazda Yaris’ is een liefdesbaby van de vrijage tussen beide Japanse autofabrikanten die al enige tijd duurt en die in toekomst ook zal introduceren in de introductie van diverse, gezamenlijk ontwikkelde, elektrische modellen. Mazda wil in de toekomst haar gamma uitbreiden door intensiever gebruik te maken van partnerschappen. Een daarvan is dus deze versie van de Toyota Yaris Hybrid. Die zal Mazda vermoedelijk als ‘2’ gaan verkopen. De productie zal plaatsvinden in de Toyota fabriek in Noord Frankrijk waar ook de eigen Yaris van de band rolt. Mazda kan dit hybride model goed gebruiken om aan de Europese emissienormen te voldoen.

De huidige Mazda 2 is sinds 2014 op de markt en onderging vorig jaar een bescheiden facelift. Ook na deze update is er slechts een bijrol in het Europese B segment voor hem weggelegd. De combinatie van geringe verkoopaantallen en lage marges zorgt er voor dat Mazda niet staat te trappelen om in eigen beheer een opvolger te ontwikkelen. Landgenoot Nissan vindt het B segment wiel in Europa ook niet helemaal uit, maar doet hiervoor een beroep op de techniek en de productiecapaciteit van alliantiepartner Renault. Mazda deed in het verleden zaken met toenmalig aandeelhouder Ford in deze autoklasse. Een Yaris met eigen merklogo komt dus niet als een schok. Of Mazda deze strategie ook in eigen land gaat volgen, is niet duidelijk maar ligt wel voor de hand.

De deal is ook voor Toyota interessant omdat zij de productiecapaciteit van haar Franse fabriek op deze manier beter kan benutten en de ontwikkelingskosten van de jongste Yaris sneller kan terugverdienen. Op basis van dezelfde argumenten is het bedrijf ook te vinden voor samenwerking met Suzuki. Die gaat met eigen merklogo de Corolla Touring Sports Hybrid en de RAV4 Plug-in Hybrid verkopen. Pikant is dat Toyota op de Noord Amerikaanse markt tot voor kort een juist een eigen versie van de originele Mazda 2 verkocht. Pragmatisme wie waar het beste product voorhanden heeft, geeft dus de doorslag.

De omarming van het Yaris Hybrid ontwerp betekent wel dat de Mazda 2 fors duurder gaat worden. Nu kan er al voor 17.490 euro worden weggereden met dit instapmodel, maar dat gaat straks minimaal 21.175 euro worden. Deze ontwikkeling past echter binnen de trend dat met name compacte auto’s aan relatief grote prijsstijgingen onderhevig zijn. In het verleden en in de toekomst.

Reageren is niet mogelijk.