Suzuki reageert op kritiek en verlaagt prijs Across

0

Auto minnend Nederland was in rep en roer toen Suzuki in september de prijs van de Across bekendmaakte: 65.000 euro! Met een dergelijk tarief was de gekloonde Toyota RAV4 Plug-in per definitie onverkoopbaar want zelfs duurder dan stekker hybride SUV modellen van premium merken. De Suzuki importeur is deze kritiek niet ontgaan en heeft de Across per direct een nieuwe prijs gegeven: 55.900 euro.

Met zijn nieuwe prijs is de Across ruim 9.000 euro lager geprijsd dan voorheen. Hiermee krijgt de 306 pk sterke Plug-in Hybrid SUV vrijwel overal in Europa een vergelijkbaar tarief. Aan de standaarduitrusting verandert niets. Zo beschikt elke Across over LED verlichting, stoelverwarming voorin & achterin (buitenste zitplaatsen), stuurwiel verwarming, automatische airconditioning met 2 temperatuurzones, 19 inch lichtmetalen velgen en een 9 inch touchscreen met Apple CarPlay en Android Auto. De Across beschikt ook over een uitgebreid pakket aan veiligheid & assistentie systemen, het zogeheten Suzuki Safety System Pro. Dit bestaat onder meer uit Dynamic Radar Cruise Control, Road Sign Assist, Lane Tracing Assist, Blind Spot Monitor, Pre-Collision System en Rear Crossing Traffic Alert.

Met zijn 18,1 kWh grote accupakket heeft de Across samen met zijn donormodel Toyota RAV4 Plug-in Hybrid (die overigens pas begin 2022 op de markt komt) de beste elektrische range in zijn klasse. Op een volle acculading kan de Suzuki gemiddeld 75 kilometer achter elkaar volledig elektrisch rijden. Dit is ruim meer dan het Europese gemiddelde woon-werkverkeer van 50 kilometer. Met zijn CO2-uitstoot van slechts 22 gram per kilometer behoort tot de Across tot de beste in zijn klasse, terwijl hij met zijn systeemvermogen van 306 pk ook een van de krachtigste is. Snel is de Suzuki ook, want de 2.015 kilogram zware Across sprint in slechts 6 seconden naar 100 km/u. De aandrijflijn bestaat uit een 2,5 liter viercilinder benzinemotor met 185 pk en 227 Nm, een elektromotor vóór van 182 pk en 270 Nm en een elektromotor op de achteras van 54 pk en 121 Nm.

Sinds deze maand rijden de eerste exemplaren van de giant Suzuki in Nederland. Met klanten die reeds een Across hebben gekocht, wordt een regeling getroffen zodat zij geen hinder ondervinden van de Europese prijsharmonisatie. De stekker hybride SUV van Suzuki is te bestellen in 6 verschillende exterieurkleuren, waarvan de eerste 4 een kosteloze optie zijn: Silver Metallic, Attitude Black Mica, Gray Metallic, Dark Blue Mica, White Pearl Crystal Shine en Sensual Red Mica. Er zijn daarnaast enkele losse opties. Zoals een afneembare trekhaak set (13-polig) waar men 999 euro voor betaalt. Die trekhaak is op zich best nuttig, want de Across mag 1.500 kilo geremd trekken. Andere opties van vooral van praktische aard, denk aan een separatie rek (599 euro), een horizontaal bagagenet (119 euro) en Thule Easyfold XT fietsendrager voor 2 fietsen (649 euro) en een koelbox van 15 liter (120,50 euro).

Met de nieuwe prijsstelling van 55.900 euro zit de Across niet meer in het vaarwater van de BMW X3 xDrive30e (vanaf 62.315 euro), maar concurreert hij met diens X1 xDrive25e (50.064 euro), de DS 7 Crossback E-Tense 300 4×4 Be Chic (57.790 euro), de Honda CR-V 2.0 Hybrid AWD Lifestyle (53.900 euro), de Opel Grandland X Hybrid4 300 pk Elegance (49.649 euro) en de Peugeot 3008 HYbrid4 300 Blue Lease GT (52.360 euro).

Reageren is niet mogelijk.