Renault executeert de Twingo

0

Tijdens een lange persconferentie presenteerde Luca De Meo, de nieuwe baas van Renault, vorige week zijn plannen voor de autofabrikant. Zijn streven is vooral om de gemiddelde verkoopprijs van een Renault te verhogen.

Het is geen geheim dat het diamantmerk voornamelijk kleine auto’s verkoopt. Die worden door Amerikanen becommentarieerd met “tiny cars, tiny profits”. Anders gezegd: juist bij de grote auto’s maken fabrikanten winst. De verwachting is daarom dat Renault diverse nieuwe grote modellen zal lanceren en minder kleine exemplaren.

De Meo heeft de lancering van een nieuwe R5 Electric bevestigd en de Zoé krijgt (uiteraard) een vervolg aangezien dit model na een moeizame verkoopstart inmiddels een uitstekende bekendheid heeft verworven. Tegelijkertijd begint nu de ster van de Twingo te vervagen. Het einde is voorlopig nog niet in zicht (in eigen land is het model segmentleider, en de nieuwe elektrische uitvoering heeft de stadsauto van Renault weer in de spotlights gezet), maar de Twingo komt na de zomer min of meer vast te zitten tussen de Zoé en de Dacia Spring.

Een extra complicatie is dat de industriële samenwerking met Daimler geen vervolg krijgt. Dit betekent dat Renault in haar Sloveense fabriek, waar de Twingo van de band rolt, niet meer kan rekenen op een productieorder voor de Smart ForFour. Volgend jaar wordt de lancering verwacht van een nieuwe Smart die in China zal worden geproduceerd. Logischerwijs heeft het einde van de samenwerking met Daimler gevolgen voor de productiekosten van de Twingo. En niet op een goede manier.

Luca De Meo zei ook dat hij het aantal platforms (dat van de Twingo wordt niet gedeeld met andere Renault modellen) en van motoren wilde verminderen om zo schaalvoordelen te behalen, en hij bevestigde dat er in de komende 5 jaar geen lancering zal plaatsvinden van een nieuw Renault model in het A segment (auto’s kleiner dan 3,70 meter). De huidige Twingo dateert van 2014. Autointernationaal.nl wedt niet op de datum van zijn sanering, maar dat zijn verkoopcarrière niet verlengd wordt, is zeker.

Reageren is niet mogelijk.