In detail: de nieuwe Jeep Grand Cherokee

0

Jeep heeft na 10 jaar de nieuwe, vijfde generatie van de Grand Cherokee voorgesteld. Die biedt volgens de fabrikant meer comfort, meer luxe en meer zitplaatsen. Ook wordt de nieuwe Grand Cherokee leverbaar in een stekker hybride uitvoering.

De vijfde generatie Grand Cherokee combineert een herkenbaar carrosseriedesign en beproefde systemen om mee in het terrein te rijden met nieuwe technologie, die de Amerikaanse SUV comfortabeler en zuiniger moeten maken. De Jeep debuteert in L uitvoering, oftewel in 7-persoons variant met 3 zit rijen. In de Verenigde Staten zal hij tegen de zomer van 2021 verkrijgbaar zijn. Een 5-persoons versie volgt in een later stadium. De Grand Cherokee L is met zijn lengte van 5,2 meter liefst 38 centimeter langer dan de huidige, uit 2010 stammende, editie. De wielbasis bedraagt 3,09 meter, oftewel bijna 18 centimeter meer dan de Grand Cherokee die tot voor kort in Nederland in dieselvorm te koop was tussen zijn benen heeft.

Het uiterlijk van de nieuwe Grand Cherokee kenmerkt zich door een hoekige neus met relatief dunne verlichtingsunits en een rechtopstaande grille. Die geven hem een statige uitstraling. Ter hoogte van de kentekenplaat zijn in de bumper nog 2 led strips gemonteerd. Deze fungeren als dag verlichting en zijn optioneel te bestellen.

De achterzijde van de Grand Cherokee is fantasielozer en volgt duidelijk de Jeep-trend van de laatste jaren. Standaard zijn lichtmetalen wielen; die zijn maximaal 21 inch groot. Afhankelijk van de gekozen versie wordt de nieuwe Grand Cherokee leverbaar met 2 verschillende bumper designs.

Het interieur van de nieuwe Grand Cherokee biedt meer luxe, een hoger comfortniveau en extra snufjes. De hoofdrol is weggelegd voor de Uconnect 5 module die de modernste multimediatoepassingen bundelt op een centraal geplaatst display van 8,4 of 10,1 inch.

Daarnaast is er een 10,3 inch groot digitaal instrumentarium. Dat kan verschillende soorten informatie weergeven. Zo zit er bijvoorbeeld een nachtzichtsysteem in de Jeep.

Het interieur kan onder meer worden afgewerkt met aluminium strips, houtwerk en leer. De Overland en Summit uitvoeringen hebben onder meer 16-voudig verstelbare, te verwarmen én te koelen stoelen met massagefunctie. De bagageruimte achter de derde zit rij heeft een inhoud van 484 liter. Berg je die zetels in de wagenbodem op, dan kan men 1.330 liter aan spul meezeulen. Zijn er helemaal geen achterpassagiers? Dan is er 2.400 liter aan volume.

De nieuwe Grand Cherokee is gebaseerd op een nieuwe, van het Giorgio platform van Alfa Romeo afgeleide, architectuur met een 3,6 centimeter grotere spoorbreedte, adaptieve dempers en de zogeheten Quadra Lift luchtvering die de carrosserie met 21 millimeter verlaagt tijdens snelwegritten en hem met 60 mm kan opkrikken als het rijden in het (onverharde) terrein uitdagende vormen aanneemt. Dan pronkt de Grand Cherokee L met een aanrijdhoek van 30,1 graden en een af rijdhoek van 23,6 graden. Ook de vijfde generatie wordt leverbaar met 3 verschillende 4×4-systemen: Quadra-Trac I, Quadra-Trac II (met lage terrein gearing voor de versnellingsbak) en Quadra-Drive II (met elektronisch gestuurd achter differentieel).

Om het brandstofverbruik binnen de perken te houden, koppelt de techniek van de nieuwe Grand Cherokee de aandrijving van de vooras los wanneer de omstandigheden dat toelaten. Maar het systeem schakelt automatisch weer naar standje 4×4 als er grip nodig is. Via de Selec-Terrain module kan er worden gespeeld met de kalibratie van onder meer de AWD aandrijving, de gaspedaalrespons, het schakelgedrag van de automaat en de elektronische rij hulpmiddelen. In dit kader heeft Jeep 5 rij modi in de aanbieding: Auto / Sport / Rock / Snow / Mud & Sand.

Bij de Amerikaanse verkoopstart zal de Grand Cherokee L te koop zijn met 2 benzinemotoren die beide standaard gekoppeld zijn aan een 8-automaat. De 3,6 liter V6 is goed voor een vermogen van 294 pk en een maximum koppel van 350 Nm, waarvan 90 procent beschikbaar is tussen de 1.800 en de 6.400 toeren per minuut. De met cilinder deactivatie gezegende 5,7 liter V8 zet daar 362 pk en 530 Nm tegenover. In een later stadium wordt het gamma uitgebreid met een stekker hybride variant die de 4xe technologie van onlangs gepresenteerde Jeep Wrangler gebruikt. Deze versie van de Grand Cherokee L heeft een 2,0 liter turbobenzine motor als basisunit. Het systeemvermogen bedraagt 375 pk en het gecombineerde maximum koppel is 637 Nm. Mocht de nieuwe Jeep onze kant op komen, dan zal het alleen in deze stekker hybride vorm zijn.

Zoals gezegd zal het gamma op termijn aan de onderkant worden uitgebreid met een kortere 5-persoons versie van de Grand Cherokee. Die krijgt ook een zelfdragende carrosserie. Aan de bovenzijde voegt Jeep de Grand Wagoneer toe. Die zal met een apart ladder chassis ook te koop zijn in 2 lengtevarianten, gaat gebouwd worden op de bodemsectie van de Ram 1500 pick-up en is bedoeld als alternatief voor de Range Rover en voor de grote SUV modellen van de Duitse premium automerken. Welke systemen en opties de hier getoonde Grand Cherokee L heeft, is afhankelijk van de gekozen uitvoering. Beschikbaar zijn: Laredo (met 18 inch velgen en een 8,4 inch display), Limited (Met 20 inch velgen en verwarmde stoelen tot aan de tweede zit rij), Overland (met 20 inch velgen en een elektronisch sper differentieel) en Summit (21 inch wielen, een 10,1 inch display en ‘memory seats’).

 

Reageren is niet mogelijk.