Mini punt haar 3-deurs, 5-deurs en Cabrio bij

0

Dankzij wijzigingen voor de 3-deurs, de 5-deurs en de Cabrio is, 20 jaar na de introductie van de moderne Mini, de actuele modelgeneratie weer in topvorm. De modelspecifieke updates op het gebied van design, technologie en premium kwaliteit gelden ook voor de volledig elektrische Electric uitvoering. De wereldwijde introductie van de vernieuwde modelreeks vindt plaats in maart 2021.

De ‘uitvinder’ van het premium B segment begint aan de volgende fase van zijn evolutie. Het innovatieve Multitone dak biedt voortaan unieke individualisatie mogelijkheden. In het interieur onderstreept de nieuw vormgegeven cockpit volgens Mini het premium karakter van de 3-deurs, 5-deurs en Cabrio. Verder zijn er toevoegingen aan de standaard dan wel optionele uitrusting, nieuwe carrosseriekleuren, andere lichtmetalen wielen, herziene interieuroppervlakken plus bekledingen en innovatieve technologie op het gebied van bestuurdersassistentiesystemen, onderstel, bediening en connectiviteit. “Met de huidige modelrevisie heeft Mini een nieuw niveau van volwassenheid bereikt. Dat maakt het merk uitzonderlijker dan ooit op gebied van design, product en premium kwaliteit”, zegt Bernd Körber, de merkchef van de BMW dochter. “De Mini is het origineel dat zich van de massa onderscheidt en zichzelf keer op keer opnieuw uitvindt”. Ook de nieuwste versies van de John Cooper Works uitvoeringen profiteren van de update.

De modelspecifieke doorontwikkeling kan worden herkend aan de aangepaste, karakteristieke grille, waarvan de 6-hoekige omlijsting nu meer plaats inneemt. De positielichten zijn vervangen door zo veel mogelijk op de hoeken geplaatste verticale luchtinlaten, die een opening bieden voor de luchtgeleiders die de aerodynamica optimaliseren. De centrale bumper strip, die ook dienstdoet als kentekenplaathouder, is nu uitgevoerd in carrosseriekleur in plaats van zwart. De nieuwe contouren van de wielkuip omlijsting zijn ook een kenmerk van de modeljaar 2021 uitvoering van de compacte Mini modellen. Verder zijn de richtingaanwijzers aan de zijkant, geïntegreerd in de nieuw vormgegeven Side Scuttles, voortaan voorzien van LED technologie. De achterzijde van de versies met verbrandingsmotor wordt gekenmerkt door een geminimaliseerd design. Een zwarte omlijsting verwijst naar de vorm van de grille. Het mistachterlicht is nu geïntegreerd in de achterbumper en bestaat uit een smallere LED lichtunit.

Contrasterende kleuren voor het dak en de buitenspiegelkappen zijn de opvallendste designkenmerken die de Mini een pionier maakten op gebied van individualisatie. In aanvulling op de kleuren Jet Black, Aspen White, Melting Silver en (voor de John Cooper Works uitvoering Chili Red), is er ook een innovatieve en wereldwijd unieke dak afwerking voor de 3-deurs en 5-deurs. Dit nieuwe Multitone dak heeft een kleurverloop van San Marino Blue via Pearly Aqua naar Jet Black. Dit effect komt tot stand met nieuwe lak technieken en strekt zich uit van de voorruit tot de achterste dakrand. De drie kleuren worden direct na elkaar aangebracht volgens een ‘nat op nat’ verfproces. Deze afwerking, bekend als Spray Tech, is volledig geïntegreerd in het geautomatiseerde productieproces in de Mini fabriek in het Engelse Oxford. Toch ontstaan hierbij kleine afwijkingen in het kleurenpatroon. Volgens Mini is dat geen nadeel, maar juist een pluspunt aangezien ieder exemplaar met het Multitone dak af fabriek hierdoor echt uniek is. “Het Multitone dak is niet alleen de meest expressieve vorm van contrasterende lak tot nu toe, het brengt ook de kenmerkende individualiseringsmogelijkheden af fabriek weer op een hoger plan”, zegt designchef Oliver Heilmer. “Omdat elk dak net iets anders en uniek is, loont het meer dan ooit om het eens goed van dichtbij te bekijken”.

Het aanbod carrosseriekleuren omvat voortaan ook Rooftop Grey metallic, Island Blue metallic en Zesty Yellow (de laatste was voorheen alleen leverbaar voor de Cabrio. Als onderdeel van de optie Piano Black Exterior zijn de portier grepen, de Side Scuttles, het tankklepje, de merklogo’s op de motorkap plus achterklep, de modelaanduiding en de uitlaat eindpijpen uitgevoerd in hoogglans zwart. Dit als aanvulling op de omlijstingen van de koplampen, grille en achterlichten. Ook het aanbod van lichtmetalen velgen is vernieuwd. Er zijn 5 verse varianten: 17 inch exemplaren zijn nu leverbaar in Tentacle Spoke zwart design, in Scissor Spoke design (voorheen alleen voor de Sidewalk Cabrio uitvoering) en in Pedal Spoke zwart design (voorheen exclusief voor 60 Years Edition). Verder zijn er de 18 inch velgen in Pulse Spoke design, met een concentrische 2-kleurige uitvoering die volgens Mini zorgt voor bijzonder indrukwekkende designaccenten. Eveneens in 18 inch zijn lichtmetalen John Cooper Works wielen in Circuit Spoke zwart design leverbaar.

Een nieuwe, expressief vormgegeven versie van de LED koplampen is nu standaard voor de 3-deurs, 5-deurs en Cabrio. De behuizing van de karakteristieke ronde units is niet meer uitgevoerd in chroom, maar in zwart. LED verlichting voor het dim- en groot- licht zorgt volgens Mini voor een heldere en gelijkmatige belichting van de weg. Een omlijstende lichtband neemt de functie van dagverlichting en de richtingaanwijzers op zich. De functies van de optionele Adaptieve LED koplampen omvatten de bochtverlichting, het Matrix grootlicht en de verlichting voor weersomstandigheden met beperkt zicht. In een bocht schijnt een afzonderlijke lichtstraal automatisch naar het weggedeelte waar de bestuurder naartoe stuurt.

Het grootlicht werkt boven de 70 km/uur automatisch, rekening houdend met de verkeerssituatie. Hiervoor is de bijbehorende LED unit verdeeld in 4 segmenten, die afzonderlijk van elkaar geactiveerd en gedeactiveerd worden. Deze matrixfunctie zorgt ervoor dat andere weggebruikers niet worden verblind. Als de camera aan de voorzijde van de Mini een voertuig signaleert, dan schijnen de lichtstralen in die richting alleen op de sterkte van het dimlicht. De verlichting voor weersomstandigheden met beperkt zicht is te activeren met een druk op een knop. Bij slecht zicht, bijvoorbeeld in de mist of bij hevige regen of sneeuw, kan het dimlicht voor een intensievere verlichting van de weg worden aangevuld door de bochtverlichting op verminderde sterkte.

De karakteristieke achterlichten in Union Jack design behoren voortaan tot de standaarduitrusting van de 3-deurs, 5-deurs en Cabrio. Het op de Britse vlag geïnspireerde patroon van de units wordt door de donkerdere uitvoering extra benadrukt. Behalve het achteruitrijlicht zijn de achterlichten volledig uitgevoerd in LED technologie.

Het herziene interieur van de 3-deurs, 5-deurs en Cabrio kan worden uitgerust met sportstoelen in Light Chequered kleurvariant, die volgens Mini perfect aansluiten op de Zesty Yellow carrosseriekleur. De bekende Black Pearl bekleding is voorzien van een nieuw, expressief ruitpatroon in kenmerkende Britse stijl. De naden bij de overgang met het zwarte kunstleder van de stoelwangen zijn voorzien van een kleurenschema dat past bij de stof van de stoeloppervlakken. Het design van de Colour Line, voorheen leverbaar als individuele optie, is nu afgestemd op de kleur van de bekleding. Het aantal verchroomde interieurdelen is aanzienlijk teruggebracht. De 2 buitenste, ronde luchtuitstroomopeningen zijn nu omlijst door zwarte panelen. De luchtroosters in het midden zijn nieuw ontworpen en nu geïntegreerd in het oppervlak. Dit oppervlak is optioneel leverbaar in de nieuwe varianten Silver Chequered en Mini Yours Aluminium. Voor de elektrische Mini ehoort ook de variant Electric tot de mogelijkheden. Deze kleuren strekken zich nu uit over de gehele breedte van het dashboard.

De uitstraling van het kenmerkende centrale instrumentarium is volgens Mini geoptimaliseerd. Een nieuw 8,8 inch kleuren touchscreen, aanrakingsgevoelige sneltoetsen en hoogglans oppervlakken zijn nu standaard. Bovendien zijn de audiobediening en de knoppen voor de alarmlichten plus bestuurdersassistentie systemen voortaan harmonieuzer in het ronde instrumentarium geïntegreerd. In combinatie met het optionele Ambient Light zorgt een nieuw oppervlak design met lasergravure ervoor dat de LED lichtring van het instrumentarium beter tot zijn recht komt. De bedieningsknop van het systeem, op de middenconsole, krijgt in combinatie met een navigatiesysteem een volledig zwart oppervlak. Een nieuw vormgegeven en met leder bekleed sportstuurwiel behoort voor alle versies van de 3-deurs, 5-deurs en Cabrio tot de standaarduitrusting. Een nieuwe structuur voor de knoppen moet het activeren van de audio- en telefoonfuncties, de bestuurdersassistentiesystemen en de stembediening gemakkelijker maken.

De uitvoeringen John Cooper Works, Mini Yours en Electric zijn voorzien van een hoogwaardige versie van het met nappa leder beklede sportstuurwiel. Deze is voorzien van grotere voorgevormde uitstulpingen voor de duimen. Voor het eerst is ook stuurverwarming als optie leverbaar. Een multifunctioneel instrumentendisplay achter het stuurwiel zit standaard op alle modellen. Het digitale kleurenscherm met Black Panel technologie heeft een diameter van 5 inch en toont alle voor het rijden relevante informatie, controlemeldingen en status van de bestuurdersassistentiesystemen. In de Mini Electric dient het scherm ook als statusindicator voor de batterij wanneer die wordt opgeladen. Het centrale instrumentendisplay en digitale cockpitdisplay bieden keuze uit 2 kleuren schema’s, die zijn op te roepen via het systeemmenu. In de Lounge modus wordt de inhoud getoond met een ontspannende kleurenreeks, variërend van turquoise tot Petrol blauw. In de Sport modus verandert de achtergrond van de schermen in rood en antraciet. In uitvoeringen met de optionele Mini Driving Modes is het kleurenschema gekoppeld aan de bijbehorende instelling. In de modi Mid en Green is de weergave in Lounge stijl en in de Sport modus in de gelijknamige stijl. Optioneel is via het systeemmenu ook een uniform kleurenschema voor alle Mini Driving Modes in te stellen. In combinatie met de nieuwe optie Ambient Light worden de kleuren van de displays naar wens gecombineerd met de interieurverlichting. Hierbij is er voor zowel de Lounge als Sport modus keuze uit 6 tinten . Deze kleuren zijn in te stellen met een schakelaar boven de voorruit. De gewenste lichtkleur wordt vervolgens uitgestraald door de LED ring van het centrale instrumentarium, vanaf de indirect verlichte interieuroppervlakken, langs de contouren van de portier panelen, de handgrepen van de (voor)portieren, vanaf de raamstijlen, het voorstel deel van de middenconsole en vanuit de voetenruimte. Dit zorgt volgens Mini voor een individueel instelbare en altijd harmonieuze lichtsfeer in het interieur. Bovendien verlicht het optionele Ambient Light ook de portier grepen en het instapgebied van de bestuurder en passagier.

Er zijn 4 motoren leverbaar voor de 3-deurs en 5-deurs versies: One First 3-deurs (vanaf 25.300 euro, 75 pk, 0 – 100 km/uur in 13,4 seconden, topsnelheid 173 km/uur, brandstofverbruik 5,4 à 5,8 l/100 km, CO2-emissie 122 à 133 g/km). One 3-deurs (vanaf 25.900 euro, 102 pk, 0 – 100 km/uur in 10,3 seconden, topsnelheid 193 km/uur, brandstofverbruik 5,4 à 6,0 l /100 km (5,5 à 6,1 l met automaat), CO2-emissie 123 à 136 g/km (124 à 138) ), Cooper 3-deurs (vanaf 27.900 euro, 136 pk, 0 – 100 km/uur in 8,2 (8,1) seconden, topsnelheid 210 km/uur, brandstofverbruik 5,5 à 6,1 l/100 km, CO2-emissie: 124 à 138 g/km) en Cooper S 3-deurs (vanaf 35.900 euro, 178 pk, 0 – 100 km/uur in 6,7 (6,6) seconden, topsnelheid 235 km/uur, brandstofverbruik 6,2 à 6,7 (5,8 à 6,4) l/100 km,
CO2-emissie 140 à 151 (132 à 144) g/km. De Mini 5-deurs is er als One, Cooper en Cooper S en kost in basistenue respectievelijk 26.900 euro, 28.900 euro, en 36.900. Deze carrosserievariant heeft een marginaal hoger verbruik, met als gevolg ook iets meer CO2-emissie. Dat geldt ook voor de Mini Cabrio. Die is leverbaar als One (vanaf 31.200 euro), Cooper (vanaf 33.200 euro) en Cooper S (vanaf 41.200 euro). Ook leverbaar zijn de Mini Electric (vanaf 36.200 euro, 184 pk, 0 – 100 km/uur in 7,3 seconden, topsnelheid 150 km/uur, energieverbruik: 15,2 à 17,6 kWh/100 km, CO2-emissie: 0 g/km), 3-deurs John Cooper Works (vanaf 45.900 euro, 231 pk, 0 – 100 km/uur in 6,3 (6,1) seconden, topsnelheid 246 km/uur, brandstofverbruik 6,8 à 7,1 (6,6 à 6,9) l/100 km, CO2-emissie: 155 à 161 (150 à 157) g/km). De laatste is er ook als Cabrio en kost dan minimaal 51.200 euro.

Een herziene versie van het adaptieve onderstel, voor het eerst beschikbaar voor dit trio modellen, geeft volgens Mini een nieuwe invulling aan het kenmerkende kartgevoel. Het zorgt voor een merkbaar betere balans tussen sportiviteit en rijcomfort dankzij continue ‘frequency selective damping’. Een extra klep aan de tractiezijde verzacht plotseling toenemende druk in de demper. De dempingskracht wordt binnen 50 tot 100 milliseconden aangepast. Afhankelijk van de rij situatie en de staat van het wegdek kunnen de dempingskrachten met tot 50 procent worden verminderd. Dit verbetert het rijcomfort bij kleine oneffenheden aanzienlijk en versterkt de superieure rijeigenschappen. Toch blijven de sportieve eigenschappen van de demping behouden, bijvoorbeeld voor snel bochtenwerk. De innovatieve demper technologie is leverbaar voor alle varianten, behalve de One First, One en Electric.

De Mini Electric is standaard uitgerust met een elektronische parkeerrem. Deze wordt geactiveerd en vrijgegeven met een knop op de middenconsole en is ook leverbaar voor de andere modelvarianten (behalve de One First uitvoering), in combinatie met een automatische transmissie, het optionele Driving Assistance Pack en ten minste 17 inch lichtmetalen wielen. Het Driving Assistance Pack, optioneel leverbaar voor de 3-deurs, de 5-deurs en de Cabrio, zorgt met extra functies voor maximaal comfort en optimale veiligheid. Het nieuwe Lane Departure Warning, onderdeel van deze optie, helpt de bestuurder bij snelheden tussen 70 en 210 km/uur om veilig binnen de gekozen rijstrook te blijven. Om te voorkomen dat de auto onbedoeld de rijstrook verlaat, registreert het systeem de wegmarkeringen aan de rand van de rijstrook. Wanneer de auto deze rijstrook dreigt te verlaten, waarschuwt het systeem de bestuurder door het stuurwiel te laten trillen. Door de beelden van de camera aan de voorzijde te evalueren, worden de omstandigheden voor een ander bestuurdersassistentiesysteem bepaald. Deze functie is voor het eerst leverbaar voor de 3-deurs, 5-deurs en Cabrio. Het nieuwe Driving Assistance Plus Pack omvat Active Cruise Control, dat in combinatie met een automatische transmissie voortaan ook is voorzien van een Stop & Go functie. Het systeem houdt automatisch de gewenste snelheid aan, maar ook de afstand tot de voorganger. Dit laatste is in vier standen in te stellen. Het systeem gebruikt de gegevens van de camera bovenaan op de voorruit om de snelheid en afstand aan te passen op de actuele situatie. De gecombineerde snelheid- en afstandsbeheersing is te gebruiken bij snelheden tussen 30 en 140 km/uur. Indien nodig kan het systeem de auto tot stilstand brengen. Om weer op gang te komen hoeft de bestuurder alleen het gaspedaal even kort in te trappen.

Een nieuwe structuur voor de uitvoeringen en uitrustingspakketten zorgt ervoor dat de 3-deurs, de 5-deurs en de Cabrio nog meer zijn te individualiseren. Zo biedt de uitvoering Classic volgens Mini bijzonder aantrekkelijke carrosseriekleuren, lichtmetalen wielen, sportstoelen in stof-/kunstledercombinatie Black Pearl/Carbon Black en interieuroppervlakken in Piano Black.

De uitvoering John Cooper Works zorgt voor extra rijplezier en sportieve uitstraling. Deze aankleding is beschikbaar voor alle aandrijfvarianten behalve de One First en de Electric. De uitvoering John Cooper Works biedt een specifieke selectie carrosseriekleuren, de John Cooper Works Aerodynamic Kit, de Piano Black Exterior optie en 17 inch lichtmetalen wielen in Track Spoke zwart design of 18 inch lichtmetalen wielen in Circuit Spoke design voor de 231 pk versies. Bovendien biedt de John Cooper Works uitvoering het eerder genoemde adaptieve onderstel. In het interieur zorgen de John Cooper Works sportstoelen in Dinamica ledercombinatie Carbon Black, het met Nappaleder beklede sportstuurwiel met John Cooper Works logo, de interieuroppervlakken in Piano Black, de John Cooper Works instaplijsten, de hemelbekleding in antraciet en de roestvrijstalen pedalen voor onderscheid.

De uitvoering Yours geeft, zo valt in het persbericht te lezen, “de Mini een bijzonder stijlvol accent met hoogwaardige carrosseriekleuren” en specifieke logo’s op de B- resp. C- stijlen van de 3-deurs en 5-deurs. Ook 18 inch lichtmetalen velgen in British Spoke design (17 inch Roulette Spoke exemplaren voor de elektrische versie) behoren tot de uitrusting. De sportstoelen in Leather Lounge Carbon Black, het met Nappaleder beklede sportstuurwiel met Mini Yours logo, de hemelbekleding in antraciet, de Mini Yours vloermatten en de interieuroppervlakken in aluminium moeten zorgen voor een exclusieve ambiance in het interieur. De uitvoering MINI Yours is beschikbaar voor alle aandrijfvarianten, behalve de One First.

De uitvoering Electric is exclusief leverbaar voor de elektrische Mini. Deze versie kenmerkt zich door de carrosseriekleur White Silver metallic met een zwart dak en gele buitenspiegelkappen, 17 inch lichtmetalen wielen in Electric Power Spoke design, Cross Punch Carbon Black lederen bekleding, een met Nappaleder bekleed stuurwiel met Mini Electric logo en hemelbekleding in antraciet.

Daarnaast zijn er nieuw samengestelde uitrustingspakketten. Het nieuwe comfortpakket omvat bijvoorbeeld automatische airconditioning, een centrale armsteun, een automatisch dimmende binnenspiegel, het buitenspiegelpakket en het opbergpakket. Het Comfort Plus Pack voegt hier Comfort Access en verwarmde stoelen plus stuurwiel aan toe. Het Driving Assistance Pack omvat Park Distance Control met sensoren achter en de achteruitrijcamera, maar ook cruisecontrol met rem functie en Driving Assistant met nieuwe Lane Departure Warning. Met het Driving Assistance Plus Pack worden deze functies aangevuld met de Parking Assistant en Active Cruise Control met Stop & Go functie.

Met de Electric Collection introduceert Mini naar eigen zeggen een unieke en progressieve gelimiteerde uitvoering. Zorgvuldig geselecteerde details voor het exterieur en het interieur onderstrepen het individuele karakter van de unieke Collection. Exterieur hoogtepunten zijn het Multitone dak en buitenspiegelkappen in Jet Black, Piano Black Exterior, 17 inch Electric velgen in Collection Spoke design, Collection instaplijsten en Collection aanduiding op motorkap en zijkant. Interieur kenmerken zijn de oppervlakken in Mini Yours Aluminium, sportstoelen in stof-/kunstledercombinatie Black Pearl/Light Grey en het met Nappaleder beklede stuurwiel met Collection logo.

De nieuwe Cabrio Sidewalk zorgt volgens Mini niet alleen voor een extra hoogwaardige uitstraling, maar is ook een moderne interpretatie van de Sidewalk Edition uit 2007. De nieuwe editie is voorzien van de exclusieve carrosseriekleur Deep Laguna, die ook terugkomt op de buitenspiegelkappen. Ook hebben de motorkap strepen en stoffen kap een uniek en modelspecifiek design. De 2-kleurige 17 inch lichtmetalen velgen in Scissor Spoke design moeten de hedendaagse en stijlvolle uitstraling versterken, en speciale Sidewalk side scuttles maken de uitrusting compleet. In het interieur zijn de oppervlakken uitgevoerd in Petrol, Silver en Piano Black. De kleur Petrol komt ook terug in de portier bekleding en de hoogwaardige vloermatten met gele stiksels. Het met Nappaleder beklede stuurwiel is voorzien van een Sidewalk logo, evenals de modelspecifieke instaplijsten van geborsteld lichtmetaal. De exclusieve bekleding Mini Yours Leather Lounge maakt het interieur op unieke wijze compleet. Het leder is uitgevoerd in donker antraciet in combinatie met contrasterende stiksels in donker Petrol en Energetic Yellow.

Het bedieningssysteem van de 3-deurs, 5-deurs en Cabrio is nu geavanceerder dan ooit, dankzij een nieuwe grafische weergave en doorontwikkelde mogelijkheden voor het selecteren en bedienen van voertuigfuncties, audiosysteem, handsfree telefoonsysteem, navigatie en apps. De schermweergave met symbolen en witte tekst op nieuwe gekleurde achtergronden heeft een bijzonder hoogwaardig en modern uiterlijk. De gewenste menu-onderdelen worden getoond als ‘live widgets’ en zijn op te roepen door over het scherm te vegen. Daardoor worden de menu-onderdelen vergroot weergegeven in het midden van het scherm. Hierdoor komt de inhoud van de menu’s nog meer tot leven. Geavanceerde connectiviteit-, audio- en navigatiefuncties, zijn gecombineerd in 3 uitrustingspakketten die elkaar aanvullen. Het multifunctionele instrumentendisplay, Mini Connected, ConnectedDrive en Remote Services zijn alle onderdeel van het Connected Media Pack en zit standaard op alle modellen. Het Connected Navigation Pack voegt hier het Mini navigatiesysteem met Real Time Traffic Information en Apple CarPlay voorbereiding aan toe. Het pakket Connected Navigation Plus Pack biedt daarnaast ook Mini Connected XL, Personal Assistant, MINI Head-up Display en telefonie met draadloze oplaadmogelijkheid.

De nieuwe Mini App zorgt ervoor dat de bestuurder altijd contact kan maken met zijn auto. Bijvoorbeeld om informatie over de status van de auto op te roepen, of om zich voor te bereiden op de volgende reis. De app doet dienst als een universele interface tussen de smartphone of andere persoonlijke apparaten en de auto. De Mini App is op dit moment in 30 Europese landen en Zuid-Korea gratis te downloaden via de Google Play Store en de Apple App Store. Het brandstofniveau of de laadstatus zijn bijvoorbeeld op afstand via de app op te roepen. Met Remote Services is de locatie van de Mini op te roepen en kunnen de portieren worden ont- of vergrendeld. Ook is het mogelijk om navigatiebestemmingen direct van een smartphone naar de auto te sturen. Verder kunnen ook onderhoudsbeurten eenvoudig via de app worden ingepland. Hij biedt ook modelspecifieke diensten voor de Mini Electric. Het laadproces is op afstand te beheren en (afhankelijk van de tijd van het jaar) kan de verwarming of airco van de Mini Electric alvast op afstand worden geactiveerd. Vanaf medio 2021 is de app beschikbaar in meer dan 40 landen en in 23 talen.

 

Reageren is niet mogelijk.