Porsche geeft gas met bezuinigen

0

Porsche schakelt met haar besparingsprogramma naar een hogere versnelling. Er zal voor nog eens 4 miljard euro worden bezuinigd. Dat is nodig om enerzijds te kunnen investeren in elektromobiliteit en digitalisering, en anderzijds om het huidige rendement hoog te kunnen houden.

Voor elektromobiliteit en toenemende digitalisering heeft Porsche meer geld nodig dan aanvankelijk was begroot. Het extra benodigde bedrag wil topman Oliver Blume bij elkaar krijgen door de bezuinigingsmaatregelen op te voeren. “Voor de komende 5 jaar plannen wij nu in totaal zo’n 10 miljard euro aan besparingen om het bedrijfsresultaat veilig te stellen. Oorspronkelijk was dat 6 miljard euro”, aldus Blume. Er moet geïnvesteerd worden in elektrificatie en digitalisering. Daarnaast zouden er hogere materiaalkosten zijn voor batterijen, het parallel aanbieden van diverse vormen van aandrijving een het aantrekken van hoog gekwalificeerde medewerkers.

De extra besparingsmaatregelen moeten er voor zorgen dat ondanks de transformatie een rendement van 15 procent wordt behaald. Om het ontwikkelingsbudget te vergroten, moet na 2025 in plaats van de eerder geplande 2 miljard euro voortaan 3 miljard euro per jaar worden bezuinigd. Voor het lopende jaar is Blume optimistisch: “Bij Porsche zijn we goed van start gegaan en zitten wij boven het niveau van vorig jaar in dezelfde maand. De binnenkomende orders van de afgelopen maanden waren geweldig en wij hebben een stabiele financiële basis”. Toch zijn de uitdagingen groot. “Door de corona pandemie zijn momenteel veel dealers weer gesloten, ook op onze exportmarkten”. Dagelijks observeert Blume de situatie bij de leveranciers om te voorkomen dat de productie wegens gebrek aan onderdelen moet worden stilgelegd.

Reageren is niet mogelijk.